Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Jack Sels: verschil tussen versies

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(permalink https://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Jack_Sels&oldid=44359407)
(illustratie)
 
(9 tussenliggende versies door 3 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
'''Jean-Jacques (Jack) Sels''' ([[Berchem (Antwerpen)|Berchem]], [[29 januari]] [[1922]] – [[Antwerpen (stad)|Antwerpen]], [[21 maart]] [[1970]]) was een [[België|Belgisch]] jazzmuzikant, [[arrangeur]] en [[componist]] die in de [[Jazz in België|Belgische jazzgeschiedenis]] beschouwd wordt als een van de grootste [[Tweede Wereldoorlog|naoorlogse]] jazz[[saxofonist]]en.
[[Bestand:Jack_Sels_acrylic_painting_by_Jules_Grandgagnage.jpg|thumb|Jack Sels - acrylschilderij van Jules Grandgagnage, 2013]]
'''Jean-Jacques Louis (’Jack’) Sels''' ([[Berchem (Antwerpen)|Berchem]], [[29 januari]] [[1922]] – [[Antwerpen (stad)|Antwerpen]], [[21 maart]] [[1970]]) was een [[België|Belgisch]] jazzmuzikant, [[arrangeur]] en [[componist]] die in de [[Jazz in België|Belgische jazzgeschiedenis]] beschouwd wordt als een van de grootste [[Tweede Wereldoorlog|naoorlogse]] jazz[[saxofonist]]en.


Jack Sels groeide op in Antwerpen. Als tiener verzamelde Sels al jazzplaten. Door een aanzienlijke erfenis van zijn vader wist hij zijn platencollectie op te voeren tot zo'n 10.000 stuks, die echter tijdens de bombardementen in de [[Tweede Wereldoorlog]] vernield werden. Na eerst [[Piano (instrument)|piano]] te hebben gestudeerd leerde Sels zichzelf [[tenorsaxofoon]] spelen. Om geld te verdienen werkte hij in een ijssalon in de Antwerpse Hoogstraat en luisterde intussen naar zijn jazzidolen: dat waren onder meer de tenorsaxofonist [[Lester Young]], de trompettisten [[Miles Davis]] en [[Dizzy Gillespie]], en de [[Altsaxofoon|altsaxofonist]] [[Charlie Parker]]. Na de [[Tweede Wereldoorlog]] kwamen er in de haven van Antwerpen veel Amerikaanse en Canadese soldaten met wie Sels over Amerikaanse jazz kon praten en naar nieuwe platen kon luisteren. Ze hielpen hem ook om zijn platenverzameling verder uit te breiden.
==Leven==
Jack Sels groeide op in Antwerpen. Als tiener verzamelde hij al jazzplaten. Toen hij de collectie van zijn vader erfde, bracht dit zijn aantal platen op wel 10.000 stuks, maar deze werden tijdens de bombardementen in de [[Tweede Wereldoorlog]] vernield. Sela studeerde [[Piano (instrument)|piano]] te en bracht zichzelf [[tenorsaxofoon]] bij. Op zijn werk in een ijssalon in de Antwerpse Hoogstraat kin hij naar zijn jazzidolen luisteren: onder meer de tenorsaxofonist [[Lester Young]], de trompettisten [[Miles Davis]] en [[Dizzy Gillespie]], en de [[Altsaxofoon|altsaxofonist]] [[Charlie Parker]]. Na de [[Tweede Wereldoorlog]] kwamen er in de haven van Antwerpen veel Amerikaanse en Canadese soldaten met wie Sels over Amerikaanse jazz kon praten en naar nieuwe platen kon luisteren. Via hen kon hij zijn platenverzameling opnieuw opbouwen en verder uitbreiden.


De komst van Dizzy Gillespies ''Big Band'' naar Antwerpen in [[1948]] maakte veel indruk op Jack Sels en hij besloot om te starten met een eigen [[bigband]] waarvoor hij zelf de muziek zou schrijven. De band maakte een indrukwekkend debuut met een aantal van de beste muzikanten van dat ogenblik; [[Trompet]]ten: [[Paul Heyndrickx]], [[Charlie Knegtel]], [[Theo Mertens]], [[Herman Sandy]] en [[Nick Fissette]]; [[Trombone]]s: [[Nat Peck]], [[Frans Van Dijk]], [[Jan Mertens (muzikant)|Jan Mertens]] en [[Christian Kellens]]; Saxen: [[Jay Cameron]], [[Marcel Peeters]], [[Gene Verstrepen]], [[Bobby Jaspar]] en [[Roger Asselberghs]], plus [[Jean Warland]] op bas, [[Franciscus Coppieters]] op piano, [[John Ward]] op [[drums]], [[Rudy Frankel]] op [[conga]]'s en [[Bill Vilez]] op [[bongo (trommel)|bongo]]'s. Maar financieel viel het hem zwaar om zo'n grote band bijeen te houden. In 1951 stelde hij naar het voorbeeld van zijn idool [[Miles Davis]] een 15-koppige band samen en later een kleinere groep waarmee hij in Duitsland rondtoerde. Terug in België speelde hij in [[1954]] verschillende optredens naast onder meer [[Nat King Cole]] en nam in de periode 1954-1955 zes tracks in boogy-stijl op voor Ronnex Records.
De komst van Dizzy Gillespies ''Big Band'' naar Antwerpen in [[1948]] maakte veel indruk op Jack Sels en hij besloot om met een eigen [[bigband]] te beginnen waarvoor hij zelf de muziek zou schrijven. De band maakte een indrukwekkend debuut met een aantal van de beste muzikanten van dat ogenblik; [[trompet]]ten: [[Paul Heyndrickx]], [[Charlie Knegtel]], [[Theo Mertens]], [[Herman Sandy]] en [[Nick Fissette]]; [[trombone]]s: [[Nat Peck]], [[Frans Van Dijk]], [[Jan Mertens (muzikant)|Jan Mertens]] en [[Christian Kellens]]; [[saxofoon]]s: [[Jay Cameron]], [[Marcel Peeters]], [[Gene Verstrepen]], [[Bobby Jaspar]] en [[Roger Asselberghs]], plus [[Jean Warland]] op bas, [[Franciscus Coppieters]] op piano, [[John Ward]] op [[drums]], [[Rudy Frankel]] op [[conga]]’s en [[Bill Vilez]] op [[bongo (trommel)|bongo]]’s. Maar het viel niet mee om een zo grote groep te bekostigen. In 1951 stelde hij naar het voorbeeld van zijn idool [[Miles Davis]] een 15-koppige band samen en later een kleinere groep waarmee hij in Duitsland rondtoerde. Terug in België speelde hij in [[1954]] verschillende optredens naast onder meer [[Nat King Cole]] en nam in de periode 1954-1955 zes tracks in boogie-stijl op voor Ronnex Records.


Ook met gitarist [[Freddy Sunder]] nam Sels enkele platen op. In [[1955]] componeerde hij de soundtrack voor de film "[[Meeuwen sterven in de haven]]" van [[Roland Verhavert]]. Vanaf [[1958]] werkte hij mee aan radioprogramma's van de [[Nationaal Instituut voor de Radio-omroep|NIR]], de latere BRT-radio, en in opdracht van de dienst [[Volksontwikkeling]] van het [[ministerie van Cultuur]] trok hij door Vlaanderen om de jazzmuziek te promoten. In 1958 speelde hij met zijn groep op de [[Wereldtentoonstelling van 1958|Wereldtentoonstelling]] in [[Brussel (stad)|Brussel]].
Ook met gitarist [[Freddy Sunder]] nam Sels enkele platen op. In [[1955]] componeerde hij de soundtrack voor de film ''[[Meeuwen sterven in de haven]]'' van [[Roland Verhavert]]. Vanaf [[1958]] werkte hij mee aan radioprogramma’s van de [[Nationaal Instituut voor de Radio-omroep|NIR]], de latere BRT-radio, en in opdracht van de dienst [[Volksontwikkeling]] van het [[ministerie van Cultuur]] trok hij door Vlaanderen om de jazzmuziek te promoten. In 1958 speelde hij met zijn groep op de [[Wereldtentoonstelling van 1958|Wereldtentoonstelling]] in [[Brussel (stad)|Brussel]].


Sels speelde onder meer met [[Dizzy Gillespie]], [[Lester Young]], [[Lou Bennett]] en [[Kenny Clarke (jazzdrummer)|Kenny Clarke]], maar door zijn keuze om in Antwerpen te blijven is hij nooit echt internationaal doorgebroken, al werd hij steeds door jazzkenners en andere grote muzikanten hooglijk gewaardeerd.
Sels speelde onder meer met [[Dizzy Gillespie]], [[Lester Young]], [[Lou Bennett]] en [[Kenny Clarke (jazzdrummer)|Kenny Clarke]]. Hij koos ervoor om in Antwerpen te blijven, wat een factor is waardoor hij nooit echt internationaal doorbrak, hoewel jazzkenners en andere grote muzikanten zijn muziek wel hoog wisten te waarderen.


De laatste drie jaar van zijn leven verslechterde zijn gezondheid zodanig dat het erg moeilijk voor hem werd om nog te spelen. Jack Sels kreeg een hartaanval in zijn Antwerpse huis en overleed op 21 maart 1970.
De laatste drie jaar van zijn leven verslechterde zijn gezondheid zodanig dat het erg moeilijk voor hem werd om nog te spelen. Jack Sels kreeg thuis aan de piano een hartaanval en overleed op 21 maart 1970.


Jack Sels maakte niet zoveel opnames, en de meeste van zijn 78-toerenplaten en lp's zijn nu praktisch onvindbaar.
Jack Sels maakte niet zoveel opnames, en de meeste van zijn 78-toerenplaten en lp’s zijn nu praktisch onvindbaar.


== Verfilming ==
== Film en theater==
[[Just Friends (1993)|''Just Friends'']], de debuutfilm van [[Marc-Henri Wajnberg]] uit 1993, is gebaseerd op het leven van Jack Sels. [[Josse De Pauw]] speelt de rol van de Antwerpse saxofonist.
* [[Just Friends (1993)|''Just Friends'']], de debuutfilm van [[Marc-Henri Wajnberg]] uit 1993, is gebaseerd op het leven van Jack Sels. [[Josse De Pauw]] speelt de rol van de Antwerpse saxofonist.
* In 2003 werd hij geëerd met een muzikale theaterproductie, ''Het Jack Sels Project''.


== Externe link ==
== Discografie ==
* [http://antiek.telenet.be/jackselsdiscography.htm Jack Sels Discografie]
* [http://antiek.telenet.be/jackselsdiscography.htm Jack Sels Discografie]
 
==Bronnen==
{{Appendix|2=
* Dick Martens, in: {{ts.|[[Het Nieuwsblad]]}}, 9 mei 2003, [http://www.nieuwsblad.be/cnt/nbna09052003_008 ''De witte neger van de dokken'']
* "De witte neger van de dokken", door Dick Martens in [[Het Nieuwsblad]], 9 mei 2003
* Karel Van Keymeulen, in: {{ts.|De Standaard}}, 29 april 2003, [http://www.standaard.be/cnt/dexb29042003_013 ''Jack Sels, de man die geruïneerd werd door zijn passie voor jazz'']
* [http://www.jazzinbelgium.com/person/jack.sels Jazzinbelgium: "Jack Sels"]
* [http://www.jazzinbelgium.com/person/jack.sels Jack Sels] op Jazzinbelgium.com
}}
* [https://www.ap.be/koninklijk-conservatorium/onderzoeksproject-jack-sels/2711 Onderzoeksproject Jack Sels] Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen
{{Discogs|757747}}
{{Navigatie Jazz}}
{{Navigatie Jazz}}
 
{{Authority control|TYPE=p|ISAAR=au::16811|Discogs=757747|
Wikidata=Q1677201}}
{{zaadje}}
{{DEFAULTSORT:Sels, Jack}}
{{DEFAULTSORT:Sels, Jack}}
[[Categorie:Belgisch jazzcomponist]]
[[Categorie:Belgisch jazzcomponist]]

Huidige versie van 8 aug 2018 om 11:23

Jack Sels - acrylschilderij van Jules Grandgagnage, 2013

Jean-Jacques Louis (’Jack’) Sels (Berchem, 29 januari 1922Antwerpen, 21 maart 1970) was een Belgisch jazzmuzikant, arrangeur en componist die in de Belgische jazzgeschiedenis beschouwd wordt als een van de grootste naoorlogse jazzsaxofonisten.

Leven

Jack Sels groeide op in Antwerpen. Als tiener verzamelde hij al jazzplaten. Toen hij de collectie van zijn vader erfde, bracht dit zijn aantal platen op wel 10.000 stuks, maar deze werden tijdens de bombardementen in de Tweede Wereldoorlog vernield. Sela studeerde piano te en bracht zichzelf tenorsaxofoon bij. Op zijn werk in een ijssalon in de Antwerpse Hoogstraat kin hij naar zijn jazzidolen luisteren: onder meer de tenorsaxofonist Lester Young, de trompettisten Miles Davis en Dizzy Gillespie, en de altsaxofonist Charlie Parker. Na de Tweede Wereldoorlog kwamen er in de haven van Antwerpen veel Amerikaanse en Canadese soldaten met wie Sels over Amerikaanse jazz kon praten en naar nieuwe platen kon luisteren. Via hen kon hij zijn platenverzameling opnieuw opbouwen en verder uitbreiden.

De komst van Dizzy Gillespies Big Band naar Antwerpen in 1948 maakte veel indruk op Jack Sels en hij besloot om met een eigen bigband te beginnen waarvoor hij zelf de muziek zou schrijven. De band maakte een indrukwekkend debuut met een aantal van de beste muzikanten van dat ogenblik; trompetten: Paul Heyndrickx, Charlie Knegtel, Theo Mertens, Herman Sandy en Nick Fissette; trombones: Nat Peck, Frans Van Dijk, Jan Mertens en Christian Kellens; saxofoons: Jay Cameron, Marcel Peeters, Gene Verstrepen, Bobby Jaspar en Roger Asselberghs, plus Jean Warland op bas, Franciscus Coppieters op piano, John Ward op drums, Rudy Frankel op conga’s en Bill Vilez op bongo’s. Maar het viel niet mee om een zo grote groep te bekostigen. In 1951 stelde hij naar het voorbeeld van zijn idool Miles Davis een 15-koppige band samen en later een kleinere groep waarmee hij in Duitsland rondtoerde. Terug in België speelde hij in 1954 verschillende optredens naast onder meer Nat King Cole en nam in de periode 1954-1955 zes tracks in boogie-stijl op voor Ronnex Records.

Ook met gitarist Freddy Sunder nam Sels enkele platen op. In 1955 componeerde hij de soundtrack voor de film Meeuwen sterven in de haven van Roland Verhavert. Vanaf 1958 werkte hij mee aan radioprogramma’s van de NIR, de latere BRT-radio, en in opdracht van de dienst Volksontwikkeling van het ministerie van Cultuur trok hij door Vlaanderen om de jazzmuziek te promoten. In 1958 speelde hij met zijn groep op de Wereldtentoonstelling in Brussel.

Sels speelde onder meer met Dizzy Gillespie, Lester Young, Lou Bennett en Kenny Clarke. Hij koos ervoor om in Antwerpen te blijven, wat een factor is waardoor hij nooit echt internationaal doorbrak, hoewel jazzkenners en andere grote muzikanten zijn muziek wel hoog wisten te waarderen.

De laatste drie jaar van zijn leven verslechterde zijn gezondheid zodanig dat het erg moeilijk voor hem werd om nog te spelen. Jack Sels kreeg thuis aan de piano een hartaanval en overleed op 21 maart 1970.

Jack Sels maakte niet zoveel opnames, en de meeste van zijn 78-toerenplaten en lp’s zijn nu praktisch onvindbaar.

Film en theater

  • Just Friends, de debuutfilm van Marc-Henri Wajnberg uit 1993, is gebaseerd op het leven van Jack Sels. Josse De Pauw speelt de rol van de Antwerpse saxofonist.
  • In 2003 werd hij geëerd met een muzikale theaterproductie, Het Jack Sels Project.

Discografie

Bronnen

Jack Sels  Jack Sels op Discogs.com

rel=nofollow
rel=nofollow
 
rel=nofollow