Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Yarden

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
rel=nofollow

Yarden is een Nederlandse uitvaartondernemer en -verzekeraar. Het hoofdkantoor is gevestigd in Almere.

Geschiedenis

Yarden ontstond op 17 juni 2001 door een fusie van de Arbeiders Vereeniging Voor Lijkverbranding (AVVL) en de Nederlandse Uitvaart en Verzekeringsassociatie (NUVA).

  • De AVVL werd opgericht in 1919. In het begin van de 20ste eeuw vonden er in Nederland sporadisch crematies plaats. Crematies werden niet wettelijk erkend en veelal op religieuze gronden afgewezen. Ook daardoor waren ze voor de minder bedeelden onbetaalbaar. Dankzij de AVVL konden arbeiders zich voortaan verzekeren van een crematie. Verder had de AVVL de missie om de dood en de invulling van de uitvaart meer bespreekbaar te maken.
  • De NUVA kwam tot stand in 1992, uit een fusie van verschillende regionale uitvaartverenigingen.

Waar Yarden in 2010 nog 11 miljoen euro winst maakte, boekte het bedrijf in 2011 17 miljoen euro verlies, vanwege lage rentestand en tegenvallende beleggingsresultaten.[1][2] In februari 2013 kondigde Yarden aan te willen fuseren met Monuta, om zo - na Dela - het een na grootste uitvaartbedrijf van Nederland te worden.[3] Door een verschil van inzicht tussen beide bedrijven kwamen de twee hier later in het jaar op terug. Monuta had op dat moment ruim een miljoen klanten, Yarden bijna een miljoen.[4]

Activiteiten

Yarden houdt zich bezig met uitvaartverzorging, verzekeringen en voorlichting.

Yarden beschikt over ruim 40 uitvaartcentra verspreid door heel Nederland. Elk uitvaartcentrum heeft verschillende ruimtes om op te baren, bezoek te ontvangen en afscheid te nemen. Verder beheert Yarden meer dan 20 verschillende crematoria en 7 begraafplaatsen. Vanuit deze centra worden uitvaarten verzorgd door heel Nederland. Naast uitvaartverzorgers in loondienst zijn er zelfstandige uitvaartondernemers die vanuit 28 Yarden franchisefilialen werkzaam zijn.[5]

Het verzekeringsbedrijf opereert vanuit het hoofdkantoor in Almere. Verzekerden zijn automatisch lid van de Yarden-vereniging. Deze vereniging organiseert activiteiten en geeft voorlichting over verschillende zaken rondom het levenseinde. Daarnaast beheert de vereniging als aandeelhouder de aandelen van Yarden Holding.

Onderzoek naar nieuwe uitvaarttechnieken

Yarden constateerde sinds het begin van de 21ste eeuw een toegenomen vraag naar duurzame uitvaarten.[6] Hierop liet Yarden in 2011 door onderzoeksinstituut TNO onderzoek doen naar cryomeren en resomeren als alternatief voor crematie.[7] Beide alternatieven zijn in Nederland anno 2014 nog verboden. Yarden pleit nu voor een aanpassing op de Wet op de lijkbezorging. [8]

Herinneringsminuut

In 2009 bedacht Yarden de ’herinneringsminuut’, een nationaal rouwmoment aan het einde van het jaar om een overleden geliefde te herdenken. Op de televisiezenders Nederland 1, RTL4, SBS6 en bij de lokale omroepen werd het beeld op 30 december om even voor acht een minuut lang zwart. In 2009 werd de minuut ingeleid door Ursul de Geer, in 2010 door Robert ten Brink.[9] Het initiatief leverde Yarden de SAN-award op, een marketingprijs van de Stichting Adverteerdersjury Nederland.[10] De actie werd daarna nog tweemaal gehouden: in 2011 met Willeke Alberti en in 2012 met Caroline Tensen.[11]

Externe link

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties
rel=nofollow
rel=nofollow