Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Wrts

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Wrts is een gratis online overhoorprogramma voor woordenschat, dat deel uitmaakt van de community De Digitale School. De woorden kunnen door gebruikers zelf worden ingevoerd of er kunnen lijsten worden gedownload. Nadat de woorden zijn ingevoerd, kunnen ze worden overhoord. Er kan dan gekozen worden uit acht verschillende overhoormethodes. De naam komt van het Engelse woord "words", wat woorden betekent.

Het programma

In Wrts bestaan een aantal mogelijkheden. Een van mogelijkheden is dat de ingevoerde woordenlijsten in twee richtingen kunnen worden overhoord: bijvoorbeeld Duitse woorden met een Nederlandse vertaling kunnen van het Duits naar het Nederlands, maar ook van het Nederlands naar het Duits overhoord worden. Daarnaast is er de mogelijkheid om het woord te laten uitspreken.

Wrts onthoudt elke gemaakte fout en vraagt deze opnieuw.

Onderaan de pagina staan het aantal gemaakte fouten en goede antwoorden en het aantal woorden dat nog gevraagd zal worden. Aan het eind wordt er een beoordelingscijfer getoond.

Verder is er nog in te stellen of de hoofdletters, accenten, trema's en umlaut, spaties en leestekens belangrijk zijn.

Alle lijsten die zijn ingevoerd worden bewaard op het profiel waarop men is ingelogd. De geüploade lijsten zijn te delen met andere Wrts-gebruikers.

Lijsten met anderen delen kan ook met woordjesleren.nl. Dit is een website met lijsten van verschillende onderwijsmethoden.

De lijsten kunnen naar de computer worden gedownload en zijn compatibel met andere overhoorprogramma's (zoals Teach2000 en OpenTeacher).

Sinds begin 2010 kunnen woorden uitgesproken worden in de talen Nederlands, Duits, Engels en Frans. Hiervoor hoeft geen speciaal programma geïnstalleerd te worden.

Eind 2011 werd de nieuwe versie van Wrts vrijgegeven voor het publiek, wel nog in een testversie.

Overhoormethodes

In Wrts bestaan 8 verschillende overhoormethodes. Deze zijn onderverdeeld in vier verschillende speltypes. Dit zijn de vier speltypes:

  • Spelling.
  • Makkelijk.
  • Moeilijk.
  • Toets.

Spelling

Bij het speltype "spelling" is er één overhoormethode. Bij spelling gaat het om de spelling van een woord. Er wordt een woord getoond, dat daarna overgetypt moet worden. De tijd dat het woord in beeld is kan ingesteld worden op 1, 2,5 en 10 seconden.

Makkelijk

Bij het overhoortype makkelijk zijn er twee overhoormethodes.

  • Meerkeuze: Er wordt een woord getoond, met 4 mogelijke antwoorden. Het doel is om het goede antwoord aan te klikken.
  • Reactiespel: Hierbij gaat het er om dat men zo snel mogelijk reageert. Er worden 6 woorden om de beurt geselecteerd, en de leerling moet op het juiste moment op de spatiebalk drukken.

Moeilijk

Bij het overhoortype moeilijk bestaan vier verschillende overhoormethodes.

  • Puzzel: De letters van de woorden worden in willekeurige volgorde getoond en de gebruiker moet het goede woord vormen.
  • Alleen medeklinkers: Men krijgt een woord zonder klinkers te zien. Typ het goede woord over.
  • Alleen de eerste letter: Men krijgt alleen de eerste letter(s) van een woord te zien en moet het woord afmaken.
  • In gedachten: Het woord dat vertaald moet worden, verschijnt op het beeldscherm. Wanneer de leerling het antwoord weet, drukt hij/zij op oké, en dan wordt het antwoord getoond. De leerling ziet dan zelf of hij/zij het fout of goed heeft, en hoeft geen antwoord in te typen.

Toets

Bij het overhoortype toets is er een overhoormethode, namelijk toets. Men vertaalt het hele woord, en typt het in.

App

Naast de online Wrts heeft Wrts een iOS- en Android-app. Met deze app kan men oefenen en de woordenlijsten bekijken.

Sinds februari 2012 zijn er concurrerende apps verschenen in Google Play omdat de Android-app van Digischool alleen de mobiele website verpakt achter een icoontje.

Talen

Wrts is er ook in andere talen, namelijk:

  • Engels
  • Duits
  • Spaans
  • Frans

Zie ook

Externe links

Q2091188 op Wikidata  Intertaalkoppelingen via Wikidata (via reasonator)

rel=nofollow