Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Vrienden van Blijdorp

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bestand:Logovvb.png
Huidig logo van de Vrienden van Blijdorp

De vereniging Vrienden van Blijdorp is een onafhankelijke vereniging die Diergaarde Blijdorp steunt met financiële middelen en morele steun. De vereniging zet zich in voor de vernieuwing van Diergaarde Blijdorp en ondersteunt het werk van de Diergaarde voor de instandhouding van ernstig bedreigde diersoorten.

De vereniging werd in 1963 opgericht door enkele journalisten. In 2013 telde de vereniging ruim 5500 leden. De inkomsten van de vereniging bestaan uit contributie van de leden, opbrengsten uit de 'vriendenwinkel' (een winkel in Diergaarde Blijdorp onder beheer van de Vrienden van Blijdorp), donaties en de organisatie van zogenaamde 'vriendenreizen' naar andere dierentuinen in Europa. De Vrienden van Blijdorp hebben de Diergaarde in totaal met ruim 8 miljoen euro ondersteund, hetgeen is aangewend voor de bouw van nieuwe dierenverblijven en in vroeger tijden voor de aankoop van dieren.

Geschiedenis

De vereniging werd in 1963 opgericht door de journalisten Hein Waalwijk van de Rotterdammer, Bertus Bruins van het Vrije Volk en Ben Swaep van het Rotterdamsch Nieuwsblad, nadat ze de positie van Diergaarde Blijdorp hadden besproken. Zij kwamen tot de conclusie dat het niet goed ging met de dierentuin. De magie van de architectuur, die in 1940 ontworpen was door Sybold van Ravesteyn, was uitgewerkt met als gevolg dat de bezoekersaantallen achteruit gingen. Daarnaast werd beschikbaar geld door de dierentuin uitgegeven aan allerlei zeldzame dieren die werden aangekocht van dierenhandelaren in verre landen. De eerste voorzitter was Ben Swaep.[1]

De drie journalisten besloten een vriendenclub op te richten die in de eerste plaats de naam van de dierentuin een grotere bekendheid zou moeten geven in de stad Rotterdam. In het eerste jaar werden ruim 200 mensen lid zodat er ruimte was voor een geschenk aan de Diergaarde. Dit werd een elandantilope genaamd vriendin die een koppel moest vormen met een eenzame elandantilopeman.

Tot 1978 werden er vrijwel alleen dieren geschonken (op uitzonderingen zoals enkele aquaria en het nachtdierenhuis na) zoals een Zeeolifant, een dwergnijlpaard, twee gorilla's en een Siberische tijger. In dat jaar waren twee giraffen gekocht voor Blijdorp, die door het bestuur van de Diergaarde doorverkocht werden aan de Opel Zoo in het Duitse Kronberg. Het bestuur van de Vrienden vond dat in eerste instantie onacceptabel, maar legde zich na overleg met het bestuur van de Diergaarde bij deze beslissing neer. De Vrienden van Blijdorp besloten zich te richten op de bouw en het onderhoud van de dierenverblijven. Met nieuwe dierenverblijven zou Blijdorp een betere uitstraling krijgen en van deze dierenverblijven zou Blijdorp langer plezier hebben dan van aangeschafte dieren.

De eerste projecten die opgeleverd werden waren de vernieuwde binnenverblijven voor mensapen en het pas gerenoveerde nachtdierenhuis. In de jaren daarna werd de stal van olifantenbul Ramon versterkt zodat deze olifant in Blijdorp kon blijven en er kans was op jonge olifantjes.

In 1993 werd het eerste nieuwe verblijf geopend (voor de Amoerpanter) en sindsdien zijn er nog ruim 20 nieuwe verblijven geopend waaronder het olifantenverblijf, het ijsberenverblijf en de vlinderkas.

Externe links

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties
  • Gerritsen, Ardaan(2007) Ietsch Grootsch& Buitengewoons. Rotterdam: Koninklijke Rotterdamse Diergaarde Blijdorp
  1. º Bram Oosterwijk en Wim de Regt, In memoriam Ben Swaep, 1925-2010, Rotterdamsch Jaarboekje 2011, pg. 79-82
rel=nofollow
rel=nofollow