Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Stadstheater Arnhem

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Stadstheater Arnhem is een Nederlandse schouwburg in Arnhem. Het is ontworpen door Frederikus Marinus Antonius Brons en in 1937 in gebruik genomen. Introdans en Toneelgroep Oostpool gebruiken het theater als hun thuisbasis.

Geschiedenis

In 1864 begon de bouw van de nieuwe schouwburg aan het Koningsplein, ontworpen door F.W. van Gendt. Op 9 november 1865 werd hij geopend door de burgemeester, J.J.A.A. Baron van Pallandt. 69 jaar later, op 27 december 1934, brandde de schouwburg helemaal af. De gemeente wilde snel de schouwburg herbouwen, en besloot hierop een prijsvraag uit te schrijven voor het beste nieuwe ontwerp. Deze werd gewonnen door Frederikus Marinus Antonius Brons en zijn ontwerp 'de Feniks'. Op 2 januari 1937 startte de herbouw en op 19 oktober 1938 werd de nieuwe schouwburg geopend door burgemeester H.P.J. Bloemers.

In de Tweede Wereldoorlog raakte de schouwburg zwaar beschadigd, vooral bij de Slag om Arnhem. Bij het bombardement kwam de architect om, die de schade aan het gebouw kwam opnemen.

In 1978 breidde de schouwburg uit met een nieuwe foyer en een kleine zaal. De schouwburg was de eerste in Nederland die een pasgebouwde kleine zaal (vlakke vloer) aan het traditionele lijsttheater toevoegde, dit om ruimte te maken voor de nieuwe theatervormen die zich in de jaren zeventig ontwikkelden.

In 1986-1987 werd het theater opnieuw verbouwd: de toneeltoren werd vernieuwd en verhoogd, het toneel verhoogd en de entree naar een nieuwe aanbouw aan de linkerzijde (oostzijde) verplaatst. Ook in 2005 waren er kleine verbouwingen, ondermeer nieuwe tapijten.

Op 1 januari 1997 kregen de schouwburg en de Arnhemse concertzaal Musis Sacrum een gedeelde directie, toen nog onder de naam Musis Sacrum en Schouwburg Arnhem. Tot 2015 stonden ze samen bekend als 'MSSA'. Vanaf 2015 gaat Schouwburg Arnhem door het leven als Stadstheater Arnhem.

Zalen en foyers

Het Stadstheater beschikt over een grote zaal (750 stoelen), een vlakke-vloerzaal (200 of 60 stoelen) met eigen Café Foyer en meerdere foyers, onder meer de Fenkis Foyer, de Grote Foyer en De Salon.

Zoek op Wikidata

rel=nofollow