Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Praam (hulpmiddel)

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een praam is een hulpmiddel om paard rustiger laten worden of rustig te houden. Het bestaat meestal uit een stuk hout met een lus van touw, maar er zijn ook andere varianten.

De praam wordt in situaties gebruikt waarbij het noodzakelijk is dat het paard niet in de stress raakt. In veel gevallen wordt de praam verkozen boven verdovende middelen, die schadelijk kunnen zijn voor het paard. Daarnaast kan een dier bang zijn voor injectienaalden.

Op de bovenlip van paarden bevinden zich drukpunten. Door het 'bewerken' van deze drukpunten maakt het paard endorfinen die verdovend werken. De meeste paarden worden daardoor kalm en blijven stilstaan.

De lus wordt om de bovenlip aangebracht en aangedraaid. Het hoofd van het paard wordt met de hand zachtjes naar beneden gebracht en men wacht tot het dier zich ontspant. Na een tijdje vallen de oren opzij en gaan half dicht. Dat is het moment, dat de endorfinen aangemaakt zijn. Hierna kan bijvoorbeeld een ingreep van een dierenarts rustig doorstaan worden.

Het apparaat wordt in de paardenwereld veel gebruikt hoewel het ter discussie staat. De meningen over het feit of het gebruik van een praam pijnlijk is voor het paard zijn verdeeld. Hoewel het er voor het dier zeer pijnlijk uitziet, voelt het er volgens ervaringsdeskundigen weinig van.


q1432455 op Wikidata  Intertaalkoppelingen via Wikidata (via reasonator)

rel=nofollow