Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Paardenstaart (haardracht)

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Iemand met een 'paardenstaart'.

Een paardenstaart (vaak paardestaart of chevy genoemd) is een haardracht waarbij lang haar achterop het hoofd met een elastiekje of lint bijeengebonden wordt, zodat het haar enige centimeters naar achter steekt en daarna naar beneden hangt. In een variatie wordt een lint gebruikt om het haar op te binden dat door het haar heen naar beneden valt.

De opvatting van paardenstaart kan afhankelijk van het milieu en tijdperk zeer aan mode onderhevig zijn: Soms wordt een paardenstaart als truttig of simpel ervaren, andere keren juist als sexy of stijlvol.

Een paardenstaart wordt vooral door vrouwen gedragen, in mindere mate door mannen, maar bij mannen met lang haar is het samen met los haar de meest voorkomende haardracht.

Haartooi in de Vroege Middeleeuwen

Ten tijde van de Franken, Bourgondiërs, Visigoten, Ostrogoten en vele ander Germaanse stammen, droegen zij hun haren in een paardenstaart of gevlochten haren. Alleen de prinsen en koningen droegen hun haren lang tot op de schouders. De koningen droegen meestal een baard, ter verduidelijking van hun koninklijke status.

Ontharing door de vijand was voor hen een schande en vernedering. Na het scheren en geschoren worden, werden ze meestal in een klooster gezet.

Wikimedia Commons  Vrije mediabestanden over Ponytail op Wikimedia Commons