Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Kempens Diamantcentrum

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

In het Kempens Diamantcentrum in Nijlen wordt de geschiedenis van de diamantbewerking in de Kempen en alles wat erbij hoorde uitgelegd. Het verhaal van de Kempense Diamantbewerkers wordt verteld aan de hand van objecten, foto's, filmpjes en getuigenissen van voormalige slijpers.

Bij de ontdekking van de Afrikaanse Pretoriamijn in 1896 werd een massale hoeveelheid ruwe diamant naar Antwerpen verscheept om bewerkt te worden. Antwerpen kon deze werklast niet alleen aan en nam daarom haar toevlucht tot de goedkope werkkracht van de Kempen. De arme 'zandboeren' van de Kempen stortten zich gretig op het steentje. Wat begon met enkele slijperijen groeide uit tot een nijverheid van wel 60.000 diamantbewerkers en daaraan gerelateerde activiteiten zoals de verkoop van diamantbewerkersmateriaal. Kenmerkend voor de Kempen was dat vooral kleine diamanten werden bewerkt tot heel eenvoudige slijpvormen. Slijpers werden per stuk betaald en genoten een grote vrijheid. Naarmate de technieken werden verbeterd en het slijpersambacht van generatie op generatie werd doorgegeven, werd de Kempense slijper een echte, gespecialiseerde vakman. Het is de geschiedenis van dit vakmanschap dat in het Kempens Diamantcentrum wordt verteld.

De belangrijkste bewerkingsvormen zijn kloven, zagen, snijden en slijpen. Elke bewerking kent zijn machines en gereedschappen. Deze gereedschappen zijn bewaard gebleven en worden tentoongesteld.

Slijperij Lieckens

De slijperij Lieckens werd in 1908 opgericht door Petrus Lieckens voor zijn zonen War en Denis. Kleinzoon Denis hield de slijperij open tot 1985. Buiten het aanbrengen van elektriciteit in de jaren 1920 bleef de inrichting volledig bewaard zoals deze in 1908 was gebouwd. Slijperij Lieckens is een typisch voorbeeld van een Kempense slijperij, met grote ramen op het noorden en twee verdiepingen. De slijperij werd beschermd als monument en wordt in 2015 gerestaureerd. De slijperij bevindt zich naast het Kempens Diamantcentrum en wordt na de restauratie opgenomen in de collectie van het Diamantcentrum.

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties
rel=nofollow
rel=nofollow