Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Duurzaam onderwijs

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Duurzaam onderwijs verwijst naar een visie op onderwijs dat aan drie kenmerken voldoet.

Kenmerken

21e eeuwse competenties

In duurzaam onderwijs verwerven leerlingen 21ste- eeuwse competenties die cruciaal zijn voor hun functioneren in de hedendaagse samenleving. Ze kunnen die competenties dus nog lang (duurzaam) inzetten, ook buiten het onderwijs. Daartoe behoren o.a. leren omgaan met hedendaagse technologieën, probleemoplossend denken, sociale vaardigheden, leren omgaan met diversiteit, kennis leren toepassen op authentieke problemen, en leren leren.

Geen verlies van energie

In duurzaam onderwijs gaat geen energie verloren: de natuurlijke energie-voor-leren die leerlingen hebben (hun intrinsieke motivatie om te leren en hun leervermogen) wordt optimaal omgezet in succesvolle leerervaringen, door rekening te houden met wat vanuit de wetenschap is geweten over leerprocessen. Duurzaam onderwijs is motiverend, maakt veel gebruik van interactieve werkvormen, van concrete leerervaringen, differentiatie, en besteedt veel aandacht aan het welbevinden en de intrinsieke interesse van de leerling. Als leren succesvol is, krijgen leerlingen nieuwe energie-voor-leren.

Geen verlies van talent

In duurzaam onderwijs gaat geen talent verloren: duurzaam onderwijs werkt voor alle leerlingen (ongeacht hun sociale achtergrond), door rekening te houden met wat vanuit de wetenschap is geweten over onderwijseffectiviteit en gelijke onderwijskansen. In duurzaam onderwijs worden maatregelen genomen om zittenblijven, ongekwalificeerde uitstroom en ongelijke onderwijskansen tegen te gaan.

Externe links