Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Ahmad Joudeh

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Ahmad Joudeh, balletdanser, door het Nationale Ballet in 2016 uit Syrië gehaald als gaststudent.

Jeugd

Ahmad Joudeh werd in 1990 geboren in Jarmuk, een Palestijns vluchtelingenkamp in Damascus. Zijn moeder is Syrisch, zijn vader Palestijn. Hoewel zijn vader het niet eens was met zijn interesse in dans, hield Joudeh vol en ging dans studeren in Damascus.

Van 2007 tot 2016 woonde en studeerde hij in Damascus en gaf daar ook balletles om in zijn levensonderhoud te voorzien. Ook gaf hij gratis les aan gehandicapte kinderen. Zijn moeder, broer en zus wonen nog altijd in Syrië. Zijn vader woont als asielzoeker in Duitsland.

Dans

In 2014 nam hij deel aan de Arabische versie van So You Think You Can Dance. Hij haalde de halve finale, maar, zo kreeg hij te horen, als Palestijn zonder formele nationaliteit, kon hij niet winnen. Niettemin bracht zijn optreden hem onder de aandacht van de Nederlandse filmer Roozbeh Kaboly, die een documentaire over hem maakte die werd vertoond op de Nederlandse televisie.

Joudeh had zelf al een aantal korte YouTube-video's gemaakt waarin hij dansend in Syrië te zien is.

Nederlandse documentaires

In 2016 maakte Roozbeh Kaboly van het programma Nieuwsuur een documentaire van 15 minuten over Ahmad: Dance or Die . Hij danst tussen de ruïnes van het kamp waar hij opgroeide en bezoekt met zijn moeder hun vroegere thuis in Palmyra dat werd verwoest. Ook bezoekt hij het oude Romeinse theater in Palmyra waar hij danst. Joudeh neemt de filmmakers mee naar zijn dansstudio in Damascus waar enkele van zijn jonge studenten vertellen over hun leven en wat dansen voor hen betekent. Het Romeinse theater in Palmyra werd kort hierna door IS vernietigd.

Een tweede film over Joudeh, Dance for Peace die ook zijn ontmoeting – en verzoening – met zijn vader in een vluchtelingenkamp in Berlijn registreert werd onlangs door Nieuwsuur uitgezonden. De documentaire handelt over zijn leven in Nederland en zijn dansen voor het Nationale Ballet.

Leven in Nederland

Na uitzending van de documentaire werd Joudeh door gezelschappen in verschillende landen uitgenodigd om te komen dansen, waaronder de Verenigde Staten, Zwitserland en België. Na uitnodiging door Ted Brandsen, artistiek leider van het Nationale Ballet, besloot hij naar Nederland te gaan. Brandsen startte ook een crowdfunding die hij Dance for Peace noemde, om Joudeh te helpen in zijn levensonderhoud te voorzien. Joudeh is inmiddels een vierjarige training bij het Nationale Ballet in Amsterdam begonnen om zijn talenten als danser en choreograaf verder te ontwikkelen.

Externe link

rel=nofollow