Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Zurvanisme

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het zurvanisme is een nu verdwenen stroming binnen het zoroastrisme. Waar het zoroastrisme uitgaat van twee tegengestelde primaire wezens, Ahura Mazda (of Ahoera Mazda of Ohrmazd) en Angra Mainyu (of Ahriman), stelt het zurvanisme dat deze twee wezens een gemeenschappelijke vader hebben: Zurvan (Tijd). De tijd of „zurvan akarano” (onbegrensde tijd) werd als de basis beschouwd, waaruit de materiële wereld en de eindige wereldtijd en -ruimte ontstonden.

Terwijl in de leer van Zoroaster werd gesteld dat Ahura Mazda en Angra Mainyu niets met elkaar te maken hadden, zijn in het zurvanisme Goed en Kwaad juist broeders.

Het zurvanisme ontwikkelde zich onder de Sassaniden (226–641) tot staatsgodsdienst in het Perzische Rijk. Met name onder Shabur II (309–379) werden de aanhangers van andere religies sterk vervolgd.

Link

Q1423009 op Wikidata  Intertaalkoppelingen via Wikidata (via reasonator)

rel=nofollow