Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Zomercarnaval

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
rel=nofollow
Bestand:Headercarnaval.jpg
Queen Rotterdam 2006

Het Zomercarnaval is een jaarlijks evenement in de Nederlandse stad Rotterdam. Het evenement biedt een variant op het carnaval van Latijns-Amerika en Kaapverdië.

Geschiedenis

In Nederland en België valt carnaval aan het einde van de winter. Het koude klimaat in die streken leent zich niet voor het vieren van carnaval op de manier die Latijns-Amerikaanse en Kaapverdische emigranten van huis uit kennen. Het Zomercarnaval biedt hen, en andere geïnteresseerden, de gelegenheid om dit alsnog te doen.

De eerste editie was op 4 augustus 1984 in Rotterdam. Georganiseerd en geïnitieerd door de heer Dunstan Phillip. In 2001 ontving het Zomercarnaval van Rotterdam de Grote Prins Claus Prijs van het Prins Claus Fonds. In 2005 en 2006 kwamen ongeveer 900.000 bezoekers de straatparades met veel dans en muziek bijwonen in Rotterdam.

In 2008 vond het Zomercarnaval Rotterdam plaats met onder andere de Straatparade door de binnenstad van Rotterdam, de Queen Election en de live-optredens op de Coolsingel. Ook waren er twee afleveringen van het zomercarnaval op de tv te zien. Vanaf 2013 vormt het Zomercarnaval van Rotterdam samen met het Dunya Festival het nieuwe evenement "Rotterdam Unlimited" en vindt het plaats in juli.

In 2015 werd het Zomercarnaval voor het eerst in zijn 31-jarig bestaan afgelast vanwege de storm van 25 juli 2015. Het Zomercarnaval van 2015 vond daarom een jaar later plaats, in 2016. Toen werd alsnog de Straatparade van 2015 gehouden. Als gevolg hiervan was er in 2016 geen koninginnenverkiezing, maar werd de koningin van 2015 automatisch de koningin van 2016.[1]

Andere steden

Een zomercarnaval wordt of werd in Nederland ook gehouden in de plaatsen Arnhem, Oosterhout, Zevenbergschen Hoek en Bentelo. Ook tijdens de Tilburgse Kermis zijn er zomercarnavalsactiviteiten.

In België is er een zomercarnaval in de stad Kortrijk

In Berlijn (Duitsland) kent men het Karneval der Kulturen en in Londen (Verenigd Koninkrijk) het Notting Hill Carnival.

Externe link

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties
rel=nofollow
rel=nofollow

Wikimedia Commons  Zie ook de categorie met mediabestanden in verband met Zomercarnaval op Wikimedia Commons.

rel=nofollow
rel=nofollow