Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Zingeving

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Zingeving is een begrip uit de metafysica, wijsgerige antropologie, psychologie en het recht, en betekent het zoeken naar de zin, de verklaring of het doel van het leven of van grote gebeurtenissen in het leven, of het trachten dit doel zelf te verwezenlijken. Het woord zelf geeft al aan dat dit een actief proces is, namelijk dat een bepaald iets veroorzaakt dat de zinnen iets (gevoel, tevredenheid, een positief resultaat, een bepaalde hulp aan iemand of iets enz.) toegedaan (geving) wordt. In wezen is er sprake van twee processen, te weten hetgeen veroorzaakt, oftewel wat het-één-en-ander teweegbrengt, en hetgeen tot stand gebracht wordt, oftewel wat aan de zinnen voldoet.

Zingeving kan gebaseerd zijn op verschillende elementen, waaronder geloof, rede, logos, esthetiek, gevoel en het hebben van (een) bepaald(e) begrippen. Zingeving is zo oud als de mensheid zelf, vanwege dat dit één van de complexiteiten is die zich al enige duizenden jaren in het brein van mensen afspeelt, zoals ook bijvoorbeeld uitdaging, interesse of de drang alles te begrijpen en zich te ontwikkelen. Wat de zinnen betreft is zingeving een beïnvloeding die men bewust aangaat oftewel men zelf wil. Echter hebben de zinnen ook met andere invloeden van doen.

Rechterlijke zingeving

In juridische zin heeft de term zingeving ook de betekenis van het toepassen van het algemeen gestelde recht op bijzondere gevallen, waarbij men dus uitgaat van het algemene. Dit is dan in tegenstelling met rechtsvinding.