Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Witte Toren (Venlo)

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bestand:Maaspoort 1741.jpg
Pentekening van de oude Maaspoort met de Witte Toren en de Werf

De Witte Toren ofwel Maastoren was een van de vijfentwintig verdedigingstorens in de vestingwerken van de Nederlandse stad Venlo. De toren was de westelijke toren van de Maaspoort en wordt vanaf 1394 in documenten genoemd. In 1422 werd de toren verhoogd.

Herkomst van de naam

De herkomst van de naam Maastoren is duidelijk. Hij lag tenslotte aan de Maas, ter hoogte van de Maaspoort. Voor de andere benaming moet men in acht nemen, dat de toren wit gekalkt was, vanaf het moment dat de toren halverwege de veertiende eeuw gereed kwam tot aan de slechting van de vestingwerken tussen 1867 en 1872.

Locatie

Aangezien de stad vanaf het water wel goed bereikbaar moest blijven, maar ook goed verdedigbaar, is op deze plek gekozen voor een ingewikkelde vestingstructuur. Op dezelfde hoogte lag, centraal in de stad gelegen, het stadhuis, welke van alle zijden goed beschermd moest kunnen worden. Daartoe werd op het eiland de Weerd een couvre-face aangelegd. Aan de noordzijde langs de haven lag 't Bat met daarboven het Steenen Bolwerck. Daar tussenin lag de Maaspoort , een constructie van twee dubbele poortgebouwen met de ingang naar het noordwesten gedraaid. Ter bescherming van deze poortgebouwen werden zowel de Witte Toren als de Dikke Toren, naar buiten uitstekend, in de vestingmuur gebouwd.

Functie

De Witte toren deed dienst als kantoor en woning van de westelijke poortcommandant. De naastgelegen Dikke Toren werd gebruikt als gevangenis met een opslagruimte dat gebruikt werd als additioneel kruitmagazijn. Onder deze opslagruimte was een poterne die toegang verschafte tot de lager gelegen zuidelijke werf aan de haven.

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties
  • Frans Hermans e.a 1999: Venlo. Historische stedenatlas van Nederland, p.37, ISBN 90-407-1992-6
rel=nofollow
rel=nofollow
rel=nofollow