Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Willem Ferwerda

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Drs. Willem Ferwerda (1959) is een Nederlands ecoloog, bekend vanwege zijn rol om biodiversiteit op de agenda te zetten bij het bedrijfsleven. Hij studeerde tropische ecologie in Amsterdam en Bogotá (Colombia) en is verbonden aan de Rotterdam School of Management, IUCN en oprichter van de Ecosystem Return Foundation.

Leven en werk

Tijdens en na zijn studie stond Ferwerda mede aan de wieg van reisorganisatie SNP Natuurreizen. In 1995 kwam hij in dienst bij de Nederlands tak van de IUCN (International Union for Conservation of Nature). Hij gaf leiding aan een fonds om projecten op het gebied van regenwoudbehoud te financieren. Van 2000 tot 2012 was hij algemeen directeur van IUCN NL.

In 2005 richtte hij samen met collega’s afkomstig uit Egon Zehnder en McKinsey, Leaders for Nature op, een netwerk om het bedrijfsleven te betrekken bij biodiversiteit.

In 2006 nam hij het initiatief tot een open brief die werd ondertekend door 85 CEO's en invloedrijke Nederlanders waarin men de politiek opriep te komen met maatregelen rond ecosystemen en economie. Het leidde ondermeer in 2007 tot de oprichting van een Taskforce Biodiversiteit en Natuurlijke Hulpbronnen onder voorzitterschap van Hans Alders.

In 2008 introduceerde IUCN NL The Economics of Ecosystems and Biodiversity in Nederland. Op deze wijze werd de economische waardering van ecosystemen geïntroduceerd bij het Nederlandse bedrijfsleven. Ferwerda’s gesprekken met VNO-NCW voorman Bernard Wientjes leidden in 2010 tot de ondertekening van een intentieverklaring ‘biodiversiteit en bedrijfsleven’ tussen IUCN NL, VNO-NCW, MKB en LTO-NL, hetgeen resulteerde in het Platform Biodiversiteit & Bedrijfsleven o.l.v. voormalig Shell topman Rein Willems.

In 2009 ontmoette Ferwerda de Chinees-Amerikaanse filmer John D. Liu en besloten ze samen te werken. Deze samenwerking resulteerde in de film Hope in a Changing Climate (2010) en leidde tot de Tegenlicht documentaire Green Gold (2012).

In 2012 nam Ferwerda afscheid van IUCN NL om zich volledig te richten op een methode om de private sector actief te betrekken bij het herstellen van productieve ecosystemen. In september 2012 werd hij benoemd tot Executive Fellow Business & Ecosystems aan de Rotterdam School of Management – Erasmus Universiteit en Special Advisor bij de IUCN Commission on Ecosystem Management. Hij ontwikkelde het ‘Four Returns model’ voor private betrokkenheid bij ecosysteemherstel.

In 2013 richtte hij samen met o.a. RSM en IUCN CEM de Ecosystem Return Foundation op om bedrijven en investeerders actief te laten participeren in ecosysteemherstelprojecten.

Publicatie

  • Nature Resilience: ecological restoration by partners in business for next generations (2012, RSM, IUCN CEM), ISBN 978 90 820088 0 7

Literatuur

  • Ferwerda maakt strijd tegen CO2 zichtbaar, in: P+, 2012.
  • Interview: Terugtredend IUCN-Directeur Willem Ferwerda wil CEO's altijd persoonlijk spreken, in: Bionieuws 5, Jaargang 22. 17 maart 2012.
  • Beschermen milieu is bedrijfsbelang, in: Financiële Dagblad, 15 september 2008.
  • Ondernemers op de bres voor het milieu, in: NRC Handelsblad, 12 december 2006.

Externe links