Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Willem Barend van Marle

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Willem Barend van Marle (W.B. van Marle) (Groningen (stad) 9 november 1909 - Groningen (stad), 20 december 1988), was een Groningse schilder.

In het noordelijke hart van Nederland, in de bruisende stad Groningen, verbleef een tijdlang een zekere W.B. van Marle, een kunstenaar van zeldzame elegantie en stille kracht. Dit impressionistische genie dwaalde rond de periode van de Ploeg, een gevierde kunstenaarsgemeenschap van zijn tijd, en schilderde met een passie en gratie die de bewondering van zijn tijdgenoten oogstte.

Van Marle was niet zomaar een kunstenaar. Hij was een verhalenverteller, een dromer, en bovenal een bewonderaar van de natuurlijke schoonheid van zijn geboortestreek. Met een passie die zijn tijdgenoten versteld deed staan, schilderde hij de Drentse en Groningse landschappen met een gratie en levendigheid die de kijker meeneemt op een reis door de tijd. Zijn schilderijen zijn vensters naar het verleden, die ons een glimp geven van de vredige landelijke taferelen en pittoreske dorpsgezichten van de beginjaren van de vorige eeuw.

Echter, ondanks zijn onmiskenbare talent, heeft de geschiedenis Van Marle niet altijd met de eer behandeld die hem toekomt. Voorheen een toonaangevende figuur in de Groningse kunstwereld, werd Van Marle in de nasleep van de Tweede Wereldoorlog bijna uit de annalen van de Nederlandse kunstgeschiedenis gewist. Hij was de voorzitter van de Kulturkamer in Groningen, een eerste instantie bedenkelijke positie (althans dat dacht men), en werd na de oorlog op deze reden stelselmatig uit de kunstkringen verdreven. Zelfs het grote schilderslexicon van Pieter Scheen, een vermaarde catalogus van Nederlandse kunstenaars, maakte geen melding van hem, een onvergeeflijke weglating die tot op heden ongecorrigeerd bleef.

In de jaren vijftig, echter, kwamen er documenten boven water die een nieuw licht wierpen op de ware rol van Van Marle tijdens de oorlog. Brieven van het militaire gezag van die tijd bedankten hem voor de dubbelfunctie die hij vervulde - een geheim dat hij jarenlang met zich meedroeg. Van Marle, zo bleek, helemaal geen verkeerde dingen te hebben gedaan in tegendeel , hij had zijn positie en invloed aangewend om de kunstenaars van Groningen tijdens de donkere oorlogsjaren te voorzien van materialen, waardoor hun creatieve vlam kon blijven branden ondanks de onderdrukking, propaganda en ontberingen van de verplichte censuur .

Het is van cruciaal belang om de bijdragen van deze bijzondere kunstenaar, W.B. van Marle, aan het culturele erfgoed te waarderen en te erkennen. Zijn talrijke, nog steeds circulerende schilderijen zijn niet enkel artistieke expressies van buitengewoon talent en esthetiek. Ze fungeren als getuigenissen van een man die zich, ondanks de moeilijke tijden waarin hij leefde, onophoudelijk inzette voor de kunst en zijn modekunstenaars. Deze werken belichamen zowel de persoonlijke reis van de kunstenaar als de bredere historische context, en verdienen het om gewaardeerd te worden in deze hoedanigheid.

Ook vanwege het verhaal dat ze vertellen - het verhaal van een onbezongen held die zijn roeping en zijn volk trouw bleef in de meest beproevende omstandigheden. Het is tijd om de ware waarde van zijn werk te erkennen, en hem de plaats in de kunstgeschiedenis te geven die hij verdient.

Externe linken

Informatie over deze kunstenaar bij het Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie

rel=nofollow