Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Wikinieuws

Uit Wikisage
(Doorverwezen vanaf Wikinews)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Wikinews, in het Nederlands Wikinieuws, is een project van de Wikimedia Foundation waarin iedereen nieuwsberichten kan plaatsen. Verder is er ruimte om naast gewone nieuwsberichten ook originele reportages en interviews te plaatsen.

Wikinews/Wikinieuws gebruikt dezelfde software als andere WMF-projecten

Geschiedenis

De Engelstalige versie bestaat sinds november 2004. Op deze versie gelden strengere regels ten aanzien van het op de voorpagina publiceren van nieuwsartikelen dan op de meeste andere versies.

De Russischtalige versie heeft veruit de meeste artikelen (ca. 1,5 miljoen).

Bij de grotere taalversies van Wikinews, zoals het Engels, worden nieuwsberichten standaard gecontroleerd door een vast team van proeflezers voordat het op de hoofdpagina komt te staan.

Gestopte versies

De Nederlandstalige versie, Wikinieuws, werd opgericht op 28 januari 2005 en in eerste instantie stopgezet op 22 februari 2010, vanwege het te lage aantal actieve bijdragers. Hierna werd het voor een aantal jaar in de Wikimedia Incubator gezet. Sinds 5 juli 2017 staat Wikinieuws weer online als een zelfstandig onderdeel binnen de Wikimedia Foundation.

Enkele andere taalversies van Wikinews, zoals het Zweeds, Hongaars en Turks, zijn na een aantal jaar ook stopgezet vanwege dezelfde reden.

Externe Links

https://nl.wikinews.org/w/index.php?title=Wikinieuws:Hoofdpagina&mobileaction=toggle_view_desktop