Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Wijwater

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Wijwater is water waarover een gebed of zegen werd uitgesproken (meestal door een priester). Vóór de liturgische hervorming van het Tweede Vaticaans Concilie werden zout en chrisma aan het water toegevoegd, tegenwoordig is het voldoende wanneer er zout wordt aan toegevoegd. Wijwater is een van de sacramentalia (heilzame tekens) van de kerk.

Wijwater bevindt zich in een wijwatervat aan de ingang van elke katholiek kerkgebouw. Gelovigen kunnen het ook thuis hebben of het kan op een grafzerk staan. Bij het binnenkomen en verlaten van de kerk steken de gelovigen hun handen kort in het wijwater en maken dan het kruisteken.

Wijwater wordt gebruikt om religieuze tekens, devotionele voorwerpen, gebouwen en plaatsen te zegenen. Het wordt gebruikt bij de zondagse hoogmis, de kerkelijke begrafenisdienst.

Katholieke gelovigen kunnen wijwater mee naar huis nemen en daar het hele jaar door in wijwatervaatje houden.

In de volkse vroomheid speelde wijwater ook een volksgeneeskundige rol.