Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Wezet

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Wezet (Frans Visé) is een stad in de Waalse provincie Luik (België). De stad ligt aan weerszijden van de Maas, tussen de steden Luik en Maastricht. De stad grenst aan de Nederlandse gemeente Eijsden-Margraten, met de Maas als grensrivier. Bij Lanaye (Ternaaien) grenst de gemeente aan Maastricht (zonder grensrivier). Wezet telt iets meer dan 17.000 inwoners (2012).

Overige kernen

Argenteau, Cheratte, Lixhe (Nederlands: Lieze), Richelle en Ternaaien.

In Cheratte bevindt zich het uit 1643 daterende kasteel van steenkoolontginner Gilles de Saroléa (1617–1665). In het Belgische gedeelte van de Sint Pietersberg bevindt zich de Verloren Vallei.

Geschiedenis

De bloeitijd van de stad Visé was van de 9e tot 13e eeuw.

Ten tijde van de investituurstrijd werden de troepen van Hendrik V aan de Maasbrug bij Visé volledig verslagen.

In het jaar 1330 werd de stadsmuur gebouwd. In 1468 en 1673 werd de stad belegerd.

De stad werd aan het begin van de Eerste Wereldoorlog vrijwel volledig verwoest door de Duitse inval. Hierbij kwamen 23 burgers om het leven.

Politiek

De burgemeester van Visé is Marcel Neven.

Partnersteden

Sinds 1958 werd de Franse gemeente Aiguillon in Aquitaniën een partnerstad van Wezet.

Zienswaardigheden

  • Reconstructie van het Raadshuis uit de 17e eeuw in Rennaissance-stijl.
  • De kerk Collégiale Saints-Martin-et-Hadelin. Oorspronkelijk gesticht door een dochter van Karel de Grote; vernield in de Eerste Wereldoorlog en na 1925 herbouwd.
  • Het Fort Eben-Emael, dat onderdeel uitmaakt van de ring van vestingen rondom Visé, aan het Albertkanaal.
  • De als monument geregistreerde voormalige koolmijn „Hasard-Cheratte” in Cheratte met volledig bewaard gebleven Malakov-toren uit 1907.
  • Elke derde zondag in september vindt in Wezet de Hadelinusprocessie plaats. De relieken van de H. Hadelinus werden in 1338 overgebracht van Celles naar Wezet. Tussen 1972 en 174 werd het reliekschrijn gerestaureerd. Het is sindsdien terug in de kerk van Wezet. De oorspronkelijke Sint-Martinus en Hadelinuskerk te Wezet stamt uit de 8e eeuw.

Geboren in Wezet

Weblinks

Q49743 op Wikidata  Intertaalkoppelingen via Wikidata (via reasonator)

rel=nofollow

1px.pngWikimedia Commons  Zie ook de categorie met mediabestanden in verband met Vise op Wikimedia Commons.

rel=nofollow
Edge-firefox.png 50° 44' NB, 5° 42' OL