Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Weduwe H. Bontamps

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Weduwe H. Bontamps is een verdwenen drukkerij in de Nederlandse plaats Venlo. Het was de eerste drukkerij die in Venlo gevestigd werd.

Locatie

De drukkerij begon in de Maasstraat. Na enkele decennia werd een pand aangekocht in de Heilige Geeststraat.[1] Dit pand diende tot kort voor de Tweede Wereldoorlog als magazijn voor de drukkerij. De drukkerij zelf lag van het begin van de 19e eeuw tot aan het einde aan de Oude Markt.[2] In 1926, tijdens een grote overstroming, stond de Oude Markt onder water, en daarmee ook de drukkerij. Dit betekende een behoorlijke schadepost voor het bedrijf.

Geschiedenis

Ontstaan

De drukkerij werd in 1734 gesticht door Venlonaar Hendrik Korsten. Het stadsbestuur gaf hem een lening waarmee hij de persen en het materiaal van een Roermondse drukkerij kon kopen. Korsten vestigde het bedrijf in zijn woonhuis aan de Maasstraat. Daar drukte hij voornamelijk boeken en brochures over godsdienstige onderwerpen.

Erkenning

Door de bovengemiddelde kwaliteit van zijn drukwerk werd Korsten benoemd tot Drukker van den Edelen Hove van Gelderland. Toen hij in 1773 stierf, werd zijn schoonzoon Hubertus Bontamps de nieuwe eigenaar. In 1779, toen deze op 39-jarige leeftijd stierf, besloot zijn weduwe Maria Sibilla Bontamps-Korsten de drukkerij voort te zetten onder haar eigen naam. Met deze naam breidde de drukkerij uit naar onder andere Luik, Keulen en Parijs. In januari 1792 werd door de drukkerij de eerste uitgave van de Algemeene Staatkundige Nieuwsberichten gedrukt. Dit nieuwsblad verscheen wekelijks tot juni 1794.

Uitbreidingen

Na haar dood in 1817 breidden haar kleinkinderen de drukkerij verder uit. Naast de nevenvestiging in Geldern werd er een geopend in Luik. In 1830 werd een nieuw weekblad uitgegeven, onder de naam Valuas. In 1860 kwam de drukkerij in handen van August Goossens, een achterkleinzoon van de weduwe. Inmiddels waren de filialen in Geldern en Luik opgeheven, maar het bedrijf breidde wel uit door stoomwerktuigen aan te schaffen, die een grotere capaciteit hadden. Ook werden er vanaf dat moment enveloppen geproduceerd. Hij sterft in 1895 en zijn zonen gaan verder met het bedrijf. Onder andere het boek De Geschiedenis en beschrijving van Venloo van Lambert Keuller is door deze drukkerij uitgegeven. Een van de kleinkinderen van de weduwe, Karel, is tussen 1830 en 1837 burgemeester van Venlo geweest.

In het begin van de 20e eeuw breidt het bedrijf uit tot een internationale onderneming, met vestigingen in Amsterdam, Rotterdam, Parijs, Bern, Londen en Batavia.

Neergang

Het laatste boek, dat het bedrijf drukte, kwam uit in 1905. Toch bleef de drukkerij tot na de Eerste Wereldoorlog bestaan. Pas in de jaren 20 ging het bergafwaarts met het bedrijf. De economische crisis van de jaren 30 betekende het einde van de drukkerij. In 1935 werd het bedrijf geliquideerd. Een faillissement werd niet uitgesproken, aangezien een groot deel van de schuldeisers afzag van de openstaande vorderingen.

Zie ook

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties
rel=nofollow
rel=nofollow