Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Watertoren (Groningen Noorderbinnensingel)

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
rel=nofollow

De watertoren aan de Noorderbinnensingel ook bekend als Duiventil[1] is een van de twee watertorens in de stad Groningen. De toren, die aan de noordoostrand van de Hortusbuurt staat, is echter niet meer in gebruik.

Beschrijving

De watertoren, die werd gebouwd in 1908, is ontworpen door de uit Bremen afkomstige architect Carl Francke (1843-1931). Het bouwwerk is 45,3 meter hoog en heeft een waterreservoir van 1000 m3. De watertoren diende jarenlang het Academisch Ziekenhuis. Nadat het gebouw die functie verloren had, heeft de toren lange tijd leeg gestaan. In de jaren tachtig en negentig zijn er meerdere plannen geweest om de watertoren geschikt te maken voor bewoning, horeca of andere recreatie, maar dit leidde niet tot concrete verbouwactiviteiten. Wel werd de watertoren aangewezen als rijksmonument.[2] Het gebied rondom de toren is rond 2000 heringericht, dusdanig dat er appartementen en aanleunwoningen gevestigd konden worden. Deze maken deel uit van het verzorgingshuis De Ebbingepoort. In 2008 werd de watertoren gekraakt.[3]

Begin 2011 stelde staatssecretaris Halbe Zijlstra ruim een miljoen euro beschikbaar voor een grootschalige restauratie en herbestemming. Architect Luc Veeger zal het monument ombouwen tot een concert- en gehoorzaal. Het publiek zal in het waterreservoir op 25 meter hoogte naar muziek kunnen gaan luisteren. Om de hoogte te overbruggen komt er een panoramalift en naast de schacht wordt een spiltrap geplaatst.
Het pompgebouwtje aan de voet de watertoren is geen monument en zal worden gesloopt.[4]

Zie ook

Bronvermelding

Bronnen, noten en/of referenties:

  1. º Nieuwsblad van het Noorden; 23 juli 1977; Woonflat in watertoren met verwarming via zonne-energie
  2. º RCE - Rijksmonument 485963 (Noorderbinnensingel 14, Groningen)
  3. º Ravage Digitaal, 24 juni 2008 - Krakers zoeken het hogerop
  4. º Rijksdienst voor het cultureel erfgoed, 3 zomer 2011 Pagina 16/17 Michiel Verweij consulent architectuurhistorie
rel=nofollow
rel=nofollow
53° 14' NB, 6° 34' OL