Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Waterpomp

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De werking van een waterpomp.

Een waterpomp is een pomp die water naar de oppervlakte brengt, machinaal dan wel door met de hand een zwengel heen en weer te bewegen.

In het verleden werd grondwater (ook welwater genoemd), of regenwater voor consumptie of andere doeleinden meestal met behulp van een aker uit een waterput of regenbak geschept. Ook oppervlaktewater werd veelvuldig gebruikt. Later had men in vrijwel iedere boerderij, en veel woonhuizen, een handpomp waarmee men water oppompte. In dorp of stad was meestal een gemeenschappelijke pomp op een plein of andere centrale plek ter beschikking. Eind negentiende eeuw werd in de westerse landen in verstedelijke gebieden op grote schaal waterleiding aangelegd, maar op het platteland kwam watervoorziening door middel van privé-pompen tot halverwege de twintigste eeuw nog veel voor. In werelddelen als Afrika, Zuid-Amerika en Azië is de gemeenschappelijke waterpomp nog heel gewoon.

Motorentechniek

Een waterpomp is ook een begrip uit de motorentechniek. Het koelsysteem van de meeste moderne verbrandingsmotoren maakt gebruik van het circuleren van water langs een radiateur. De waterpomp zorgt ervoor dat het water rondgepompt wordt in het systeem.

Dompelpomp

Zie Dompelpomp voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Een dompelpomp is een pomp die in de weg te pompen vloeistof ondergedompeld wordt (of gedeeltelijk), en (meestal) elektrisch de vloeistof via een lange dikke slang wegvoert (meestal bij ondergelopen kelders en ruimten).

Zie ook

  • Pomp, andere vormen van een "pomp" en "pompen" (doorverwijzing).

Wikimedia Commons  Vrije mediabestanden over Water pump op Wikimedia Commons