Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Watchman Nee

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Watchman Nee (Ní Tuòshēng, 倪柝声, geboren als Ni Shu-tsu; Shantou (Chinese Keizerrijk) 4 november 1903Anhui, (Volksrepubliek China) 1 juni 1972) was een Chinees christelijk predikant. Met de in 1922 begonnen plaatselijke christelijke gemeenten droeg hij veel bij tot de traditie van de Chinese Huisgemeentenbeweging.[1][2] Hij schreef een groot aantal werken. De laatste twintig jaar van zijn leven bracht hij wegens zijn geloof door in een Chinees werkkamp. Zijn leer, die inhoudt dat er thans een herstel plaatsvindt van de waarheden die na de eerste eeuw in de kerk verloren gingen (the Lord’s recovery), werd door zijn medewerker Witness Lee binnen en buiten China verspreid.

Leven

De grootvader van Watchman Nee, Nga U-cheng uit Fuzhou (1840–1890, de familienaam Ni is de Fuzhou-uitspraak van het woord Nga) was een presbyteriaans geestelijke bij een Amerikaans zendingsgenootschap. Zijn vader, Ni Weng-hsiu of Nga Ung-siu (1877–1941) was een officier in dienst van de keizer. Zijn moeder heette Lin Huo-ping (Peace Lin, 1880–1950).

Nee’s ouders waren allebei methodisten, en daarom werd Nee als kind gedoopt door een methodistisch bisschop.[3][4][5]

Toen Watchman Nee zes jaar was, verhuisde het gezin opnieuw naar Fuzhou. In 1920, toen Nee student was, werd daar een evangelisatiebijeenkomst gehouden met de evangeliste Dora Yu. Bij deze gelegenheid nam Nee officieel het christelijk geloof aan, en ging zich vanaf nu inzetten voor de verspreiden van het evangelie. Hij veranderde zijn voornaam van Shu-tsu naar To-sheng (wachter). De Engelse naam Watchman, waarmee hij internationaal bekend werd is daarvan een vertaling.

Op dertienjarige leeftijd ging hij naar de westerse Church Missionary Society Vernacular Middle School in Fuzhou. Daarna ging hij naar de middle school van het Trinity College te Fuzhou. Hij was een goede leerling en was voorturend onder de besten van de klas.[6][7]

Rond de tijd toen Nee een christen werd, was hij verliefd op een meisje genaamd Charity Chang. Hun families waren sinds drie generaties bevriend. Toen Charity Jezus bespotte, stoorde dit Nee. Na lang overwegen besloot hij de relatie te stoppen. Tien jaar later, nadat zij haar universiteitsstudies had afgerond, werd ook zij een christen. Zij bezocht kerkbijeenkomsten in Shanghai in 1934.[7] De beiden trouwden in 1934 in Hangzhou. Zij verzorgde hem gedurende zijn veelvuldige ziektes en was de enige die hem tijdens zijn gevangenschap mocht bezoeken.[7]

In de jaren 1940 tot 1960 kregen christelijke kerken in China in toenemende mate te maken met vervolging. Vele Chinese christenen verlieten de officiële kerken en vormden lokale huiskerken. Watchman Nee stichtte tussen 1923 en 1949 meer dan 700 van deze kerkgemeenten, met in totaal wel 70.000 aanhangers. Hij vond dat de verscheuring in verschillende geloofsbelijdenissen van de grote denominaties niet in overeenkomst was met Gods wil en had een organisatievorm voor ogen zoals in het vroege christendom, waarin alle christenen van een bepaalde plaats verenigd waren in één christelijke gemeente, niet verscheurd in verschillende kerkgenootschappen of denominaties.

Online publicaties

Verwijzingen

rel=nofollow