Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Waarom ik geen Christen ben

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Waarom ik geen christen ben (Engels: Why I am not a christian) is een essay van de Engelse filosoof Bertrand Russell waarin hij uitlegt waarom hij het christendom, of eigenlijk religie in het algemeen, niet aanhangt. Russell neemt in zijn betoog een agnostisch standpunt in.

Bespreking

Het essay was oorspronkelijk een lezing die Russell op 6 maart 1927 in Battersea gaf voor de National Secular Society. In het eerste stuk van "Waarom ik geen christen ben" neemt Russell een aantal godsbewijzen, waaronder het argument van de eerste beweger, het argument uit moraliteit en het teleologisch godsbewijs, onder de loep en komt tot de conclusie dat zij geen van allen houdbaar zijn. In het tweede stuk richt Russell zich op de morele kanten van religie en beargumenteert onder andere de zwakten in de ethische leerstellingen van Jezus. Russell concludeert dat religie voornamelijk gebaseerd is op angst, en dat het gedurende de geschiedenis een groot obstakel is geweest voor morele en technologische vooruitgang.

Het essay is bekend geworden na opname in de bundel Why I am not a christian: and other essays on religion and related subjects (Waarom ik geen Christen ben: en andere essays over godsdienst en gerelateerde onderwerpen), een verzameling van essays en toespraken waarin Russell zijn visie geeft op verschillende onderwerpen die betrekking hebben op religie en ethiek.

Verwante werken

  • Why I Am Not a Muslim (1995) is een boek van de Amerikaanse schrijver en voormalige moslim Ibn Warraq. De auteur vermeldt Why I Am Not a Christian aan het einde van het eerste hoofdstuk, waarin staat dat veel van de argumenten die Russell in zijn essay aanvoerde ook gelden voor de islam.
  • Why I Am Not a Hindu (1996), een boek van Kancha Ilaiah, een activist die zich verzette tegen het Indiase kastenstelsel.
  • Why I Am Still a Christian (1987) is een boek van de katholieke theoloog Hans Küng.

Literatuur

In het Engels:

  • Russell, Bertrand, Why I am not a Christian. Londen, Routledge, 2004.
  • Russell, Bertrand, Why I am not a Christian: And other essays on religion and related subjects, Londen, Allen & Unwin, 1957.

In het Nederlands:

  • Russell, Bertrand, Waarom ik geen Christen ben, en andere essays over religie en verwante onderwerpen. Amsterdam, Meulenhoff, 1966.

Externe link