Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Vicente Amigo

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Vicente Amigo is een Spaans gitarist en componist, geboren in 1967 in Guadalcanal in (Sevilla). Hij wordt beschouwd als een van de grootste virtuozen van de hedendaagse flamencogitaar.

Al snel merkten zijn leraren zijn talent op en hij werd een leerling van meester Manolo Sanlúcar bij wie hij vijf jaar eerste gitarist was en daar zijn al buitengewone virtuositeit nog verder ontwikkelde.

In twee jaar tijd won hij drie belangrijke wedstrijden voor flamencogitaar:

  • 1988. Eerste prijs in het internationale concours flamencogitaar van Badajoz.
  • 1988. Eerste prijs nationale wedstrijd del Cante de las Minas de la Union
  • 1989. Prijs Ramón Montoya voor concertgitaar op het XIIe concours national de Arte flamenco van Córdoba

Daarna begeleidde hij een tijd de zanger El Pélé om zich dan op zijn solocarrière te richten. Vicente Amigo is zowel een performer als een componist en zijn albums zijn meesterwerken van virtuositeit en raffinement. Zijn originaliteit ligt in zijn luchtige stijl en zijn voor het oningewijde oor toegankelijke thema's in de geest van de 19e-eeuwse romantiek (Chopin)). Het blijft echter in ritme en geluid pure flamenco die drijft op de traditionele ritmes van de 'compás'. Zijn album Poeta (met een eerbetoon aan de dichter Rafael Alberti (1997) bevat een concert voor flamencogitaar, begeleid door het Symfonisch Orkest van Córdoba.

Vicente Amigo speelde met El Pélé, José Mercé, Camarón de la Isla, Rosario, Carmen Linares, Khaled, en andere artiesten.

Externe links