Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Verwardheid

Uit Wikisage
(Doorverwezen vanaf Verwarring)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Verwardheid oftewel verward zijn oftewel een verwarring is een psychische gesteldheid waarbij iemand zich niet meer kan oriënteren of concentreren. Ook de reactie op signalen van anderen en prikkels uit de omgeving is verstoord. Het wordt moeilijk om nog adequaat te reageren. Het gevolg hiervan is dat de persoon de controle over zichzelf en de situatie kwijtraakt. Vaak wordt verwardheid in één adem genoemd met delier, een psycho-organische vorm van verwardheid die wordt veroorzaakt door een lichamelijk ziektebeeld of een stof, zoals alcohol. Verwardheid kan ook optreden bij psychose, uitdroging en dementie.

Veelal is er een aanleiding waardoor men verward is, wat het bewuste doen-laten-en-praten doet stokken of haperen danwel andere bewuste handelingen of uitingen verkeerd (onjuist) laat plaatsvinden / doet voorkomen. Dat kan een tijdelijke situatie zijn, door plotselinge omstandigheden, maar ook een langduriger situatie, door de eigen aard of gesteldheid. Veelal is dan het bewustzijn vanwege bepaalde redenen of oorzaken afgeleidt van de realiteit. Vooral omstandigheden of situaties welke op het gemoed inwerken, zijn vaak een aanleiding tot verwardheid. Dit kan ook inhouden dat wartaal gesproken wordt, waar men zich op dat moment niet bewust van is, maar veelal wel wanneer men daar op geattendeerd wordt.