Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Verlangen

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Verlangen oftewel begeerte is een sterk gevoelde wens naar een object of een situatie, of de wens dat een bepaald iets uit gaat komen (gebeurtenis). Het kan een (weer)zien van een persoon zijn, maar ook dat van een dier of voorwerp, zoals bijvoorbeeld lekker eten.

Bij een verlangen wil men spreekwoordelijk hetgeen "liever gisteren dan vandaag", oftewel "zo snel mogelijk".

Verlangen wordt ook gebruikt in een meer dwingende zin, namelijk als eisen.

Stille verlangens

Vrijwel iedereen heeft wel stille verlangens, wat begeertes zijn die meestal niet voldaan worden, maar meestal ook niet uitgesproken. Bijvoorbeeld kan een vrouw met een minder-romantische man het verlangen hebben naar een juist romantische man, maar zich toch bij haar eigen man houden. Ditzelfde kan ook het geval zijn, maar dan met seksuele gevoelens bij bijvoorbeeld een aantrekkelijk persoon.

In het Boeddhisme

Volgens de Vier Edele Waarheden van de Boeddha, is verlangen de oorzaak van het lijden. Het Pali-woord voor verlangen is tanha. Verlangen wordt op zijn beurt weer veroorzaakt door onwetendheid of onbegrip: de illusie van het zelf wordt niet doorzien.

De Boeddha onderkende 3 soorten verlangens:

  • Zintuiglijk verlangen (Pali: kama tanha): Dit verlangen bestaat uit het verlangen naar sensueel genot. Het betreft hier een mentaal verlangen naar de plezierige gevoelens die ontstaan als gevolg van zintuiglijk contact, zoals wanneer een lekker drankje contact maakt met de tong, of wanneer men zichzelf bewust wordt van het horen van een aangenaam geluid.
  • Verlangen naar bestaan (Pali: bhava tanha): Dit verlangen houdt het willen blijven bestaan in de huidige vorm, of het verlangen naar een bestaan in een alternatieve vorm, in alternatieve omstandigheden of met alternatieve karaktereigenschappen. Bijvoorbeeld: "Ik wilde dat ik ... was."
  • Verlangen naar niet-bestaan (Pali: Vibhava tanha): Wanneer men er bijvoorbeeld naar verlangt dat iets snel zal beëindigen of vernietigd zal worden of dat het er nooit geweest was.

Verzadigd zijn

Soms is iemand dermate vervuld van z'n begeerten dat die geen verlangens meer heeft en in wezen verzadigd is, wat zich uit binnen het eigen denken (een vorm van waan) en in het gedrag. Voor veel andere (normale, gewone) genietingen is die dan ongevoelig en wordt daar totaal niet de aandacht op gevestigd. Bij dergelijke verzadigde personen spreekt men vaak van blasé, wat er op neer komt dat men diegene beu is.

Zie ook

Externe link