Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Vergunning

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een vergunning oftewel ontheffing is een officiële (noodzakelijke) toestemming van de overheid om een bepaalde in principe verboden activiteit uit te voeren.

Bij een vergunning hoort een verbod. De geschiedenis van een vergunning is vaak dat eerst alles toegestaan was. Vervolgens werd alles verboden, bijvoorbeeld via een wet met de mogelijkheid om een vergunning te krijgen als aan een aantal voorwaarden wordt voldaan.

De overheid staat onverschillig tegenover de activiteit die op grond van de vergunning uitgevoerd mag worden. Deze activiteit hoeft dus niet het publiek belang te dienen. Denk aan de wens van een buurtcommissie om een wijkfeest te organiseren met geluidsversterking.

Concessie

Naast de vergunning kent men de concessie. Aan een concessie is altijd een publiek belang verbonden. Bijvoorbeeld de Vervoerconcessie voor het hoofdrailnet. Een concessie wordt door een overheid verleend omdat deze overheid die activiteit wenselijk acht op grond van het door haar te behartigen publieke belang.

Voorbeelden

Voorbeelden van een vergunning zijn: