Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Vergisting

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Vergisten is de biologische omzetting van organisch afvalmateriaal waarbij biogas ontstaat, dat grotendeels bestaat uit methaangas en kooldioxide. Biogas wordt bijvoorbeeld gebruikt als brandstof in motoren voor de productie van elektriciteit en warmte of kan worden opgewerkt tot aardgaskwaliteit.

Vergistingsprocessen

  • Vergisting van mest op boerderijen. Soms worden hier producten zoals verhakselde maïs aan toegevoegd om de methaangas-opbrengst te verhogen. Dit wordt co-vergisting genoemd. Vergisting van alleen verhakselde maïs komt ook voor;
  • Vergisting van rioolslib bij rioolwaterzuiveringsbedrijven. De gasopbrengst is ruim voldoende om de hele installatie van energie te voorzien;
  • Vergisting van het ’groen’afval (gft) uit huishoudens.

Bronvermelding

Bronnen, noten en/of referenties:

rel=nofollow
rel=nofollow

Externe link