Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Traversestation

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Reiterbahnhof of Sattelbahnhof (letterlijk: ruiter- of zadelstation) is de Duitse benaming en Bridge Station [1](letterlijk: brugstation) is de Engelse benaming voor een variant van een doorgangsstation met het onderscheidende kenmerk dat de stationshal als een brug over het spoor is gebouwd (als een traverse). Het stationsgebouw bevindt zich dus (grotendeels) boven in plaats van naast de sporen, zoals gebruikelijk bij de meeste doorgangsstations. Trappen, roltrappen en/of liften leiden vanuit de stationshal direct naar de perrons.

Enkele voorbeelden van traversestations

Hamburg Hauptbahnhof

Het centraal station van Hamburg, gebouwd tussen 1903 en 1906, is een van de oudste voorbeelden van een traversestation.[2] Het station is gebouwd als vervanging voor de verschillende kopstations die door afzonderlijke spoorwegmaatschappijen waren gebouwd als eindstation aan de zuidoostzijde van het Hamburger stadscentrum.

Verviers-Centraal

Station Verviers-Centraal is een van de vier Centrale stations uit België. Het is in 1930 geopend en het stationsgebouw is uitgevoerd in Jugendstill-stijl. Er is hier gebruik gemaakt van het bestaande hoogteverschil tussen de binnenstad van Verviers en het door Spoorlijn_37 tussen Luik en Dolhain gevolgde dal van de Vesder.

Heerlen

Het in 2022 opgeleverde nieuwe station van Heerlen is een recent voorbeeld van een traversestation. Als onderdeel van het gebiedsontwikkelingsproject Maankwartier is een stationsplein gebouwd boven de sporen, dat toegang geeft tot een eveneens boven de sporen gelegen stationshal.

Andere voorbeelden van traversestations in Nederland

Tussenvormen

Een aantal stations zijn eveneens doorgangsstations waarbij de perrons via een hoger gelegen traverse worden bereikt, maar bestaan in tegenstelling tot traversestations uit een ontvangstgebouw op hoog niveau naast de sporen. Daarna volgt op hetzelfde niveau een viaduct van waaruit de perrons te bereiken zijn. Voorbeelden hiervan zijn de onderstaande stations:

Referenties

  1. º Edwards, Brian, The Modern Station: New approaches to railway architecture, E & FN Spon (Chapman & Hall)
  2. º Werner Stutz Bahnhöfe der Schweiz, p. 21
rel=nofollow
rel=nofollow