Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

 • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
 • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Toespeling

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een allusie oftewel toespeling oftewel zinspeling is een stijlfiguur waarbij naar een algemeen feit, een bekende persoon, een bekende gebeurtenis, een bekende tekst enz. wordt verwezen, met gebruikmaking van indirecte verwijzingen, woordspelingen enz., of (in het geval van aposiopese) door naar het genoemde toe te werken maar het niet expliciet te noemen. Het betreft hier dus ook allerlei vormen van insinueren.

Voorbeelden:

 • Hij is gezien, hij is niet onopgemerkt gebleven.
  citaat uit een krantenartikel als verwijzing naar de laatste regels uit De avonden van Gerard Reve ('Het is gezien, het is niet onopgemerkt gebleven.')
 • Wachten op Bardot
  boektitel van Andy Martin, verwijzend naar Wachten op Godot van Samuel Beckett (Bardot = Brigitte Bardot)
 • "Nu is het moment", waarmee Barack Obama een verwijzing maakte naar Martin Luther King tijdens zijn conventiespeech in 2008.
 • Farce Majeure als verwijzing naar force majeure.
 • Doris D als verwijzing naar Doris Day

Verwante begrippen

Een allusie is soms (zoals in het laatste voorbeeld) een vorm van vergelijking. Wanneer het (zoals in het laatste voorbeeld) om iets negatiefs gaat, kan het gebruik tevens iets relativerends en/of eufemistisch hebben.

Trivia

De term toespelen komt van het spelende doen krijgen van iets, zoals een bal toespelen.

Zie ook