Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Tijgerbalsem

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Tijgerbalsem, of, merknaam: Tiger Balm (traditioneel Chinees: 虎標萬金油 vereenvoudigd: 虎标万金油 Pinyin: Hǔbiao Wànjīnyóu Jyutping: Fu2biu1 maan6gam1jau4) is een zalf, die gebruikt wordt bij verkoudheden, insectensteken of spier- en gewrichtspijnen.

De zalf werd samengesteld in de jaren 1870 door de drogist Aw Chu Kin (胡子欽 Pinyin: Hú Zǐqīn) in Rangoon. Na het overlijden van de uitvinder werd de zalf industrieel geproduceerd door het farmaceutische bedrijf Haw Par Healthcare met zetel in Singapore, dat gesticht was door zijn zonen Aw Boon Haw (胡文虎 Pinyin: Hú Wénhǔ) en Aw Boon Par (胡文豹 Pinyin: Hú Wénbào). De Tiger Balm is het bekendste product van het bedrijf.

De witte zalf bevat menthol, kamfer, cajeput-olie, andere etherische oliën en vaseline. Er is ook een rode versie verkrijgbaar die ook een product bevat dat afgeleid is van Chinese kaneelolie. De witte variant werkt koelend en is onder andere geschikt om de pijn te verzachten na muggenbeten, ontstekingen van de ademwegen bij neus- keel en oorinfecties. Tiger Balm kan ook verzachtend werken bij hoofdpijn.[1] De rode versie van de zalf werkt verwarmend en is daarom geschikt bij spanningen op de spieren. Voor het gebruik van menthol bevattende zalven bij nagelschimmel bestaat onvoldoende bewijs.

Contra-indicaties

De zalf is enkel bedoeld voor uiterlijk gebruik. Elk contact met de ogen of met open wonden moet worden vermeden. Bij een medische studie veroorzaakte de zalf bij ca. 0,5 % tot 1,5 % van de deelnemers kleine huidontstekingen of allergieën. De zalf moet buiten bereik van kinderen onder zeven jaar gehouden worden. Zwangere vrouwen en moeders die borstvoeding geven moeten hun arts of apotheker vooraf vragen, of het in hun geval toegelaten is om de zalf te gebruiken.

Diverse

Niets in het product bevat inhoudsstoffen die afkomstig zijn van tijgers[1] De naam Tiger (Chinees 虎 ) in de merknaam is afkomstig het tweede teken van de voornaam van Boon Haw, de eerste zoon van de uitvinder Aw Chu Kin.

Verwijzingen

  1. 1,0 1,1 Schattner P. / Randerson D.: Tiger Balm as a treatment of tension headache. A clinical trial in general practice. Aust Fam Physician. 1996 Feb; 25(2): 216, 218, 220 passim. PMID 8839380

Weblinks

rel=nofollow