Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Taharrush

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Taharrush (Arabisch: ‏تحرش جماعي‎‎ taḥarrush ǧamāʿī) is een vorm van collectieve seksuele aanranding. De eerste meldingen van taharrush gama'i stammen uit de Egyptische revolutie van 2011 tijdens de onrusten op het Tahrirplein, waar Egyptische vrouwen en vrouwelijke Westerse journalisten werden omsingeld en vervolgens aangerand door groepen jonge mannen.

Vaak worden de sociale media gebruikt om een groep van gelijkgezinden te verzamelen op een locatie waar ook vrouwen verwacht worden aanwezig te zijn. De tactiek is dan om een buitencordon (outer circle) te vormen rondom die vrouwen. De mannen aan het binnencordon (inner circle) kunnen vervolgens ongestoord vrouwen betasten, ontkleden en penetreren. Doordat deze activiteiten collectief plaatsvinden is het moeilijk om in de chaos rechtstreekse daders aan te wijzen.

Taharrush werd bekend in de Westerse wereld toen met Nieuwjaar 2016 in verschillende Duitse, Zwitserse en Finse steden honderden vrouwen aangerand, beroofd en verkracht werden door zeer grote groepen mannen, veelal vluchtelingen afkomstig uit de Arabische wereld. Ondanks inspanningen van de politie gelukte het niet deze incidenten uit de media te houden, vooral doordat slachtoffers hun ervaringen via Twitter en Facebook wereldkundig maakten.

Weblink