Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

TOPdesk

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Topdesk is van oorsprong een nederlands softwarepakket voor servicemanagement en incidentenregistratie. Tegenwoordig is het pakket inzetbaar voor alle onderdelen van de ITIL lifecycle. Daarnaast bestaat er ook de mogelijkheid om het personeelsmanagement en de facilitaire dienst in het pakket op te nemen. De applicatie kan worden geïnstalleerd via een lokale installatie of een online dienst. Het pakket bestaat uit een basispakket en eventueel betaalde aanvullende diensten voor meer functionaliteit. Topdesk is in nederland een van de marktleiders op het gebied van service management en facility management software.[1] Het pakket is in gebruik bij 4000 organisaties, waaronder KLM, het Rijksmuseum en DSM.[2][3][4] Bekende alternatieven voor Topdesk zijn Zendesk en Spiceworks.[5]

Geschiedenis

In 1994 werd Topdesk 1.0 uitgebracht voor DOS door de voorloper van het huidige Topdesk, OGD software. De applicatie werd ontwikkeld door een aantal Delftse studenten bij een gebrek aan een goed helpdesk pakket. Deze eerste versie van TOPdesk draaide op een MS-DOS interface en was geschreven in de 16-bits programmeertaal Clipper. Deze versie beschikte alleen over een module incidentbeheer en een module om hardware te registreren. De 2.0 versie kwam in 1996 waarbij voor het eerst een versie voor Windows beschikbaar kwam. Vervolgens werd eind 1998 de derde versie van Topdesk gelanceerd. Vanaf versie 3.0 is Topdesk ingericht volgens de richtlijnen van de ITIL standaard. In het begin werd Topdesk vooral gebruikt voor ICT doeleinden en nu voor alle facilitair zaken. Op 12 december 2014 is versie 5.5 van het softwarepakket uitgekomen.

Q18649080 op Wikidata  Intertaalkoppelingen via Wikidata (via reasonator)

rel=nofollow

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties
rel=nofollow
rel=nofollow