Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

 • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
 • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

T. Colin Campbell

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Dr. Thomas Colin Campbell Ph.D. (Annandale, New Jersey, [1] Verenigde Staten, 14 maart 1934) is een Amerikaanse biochemicus, voedingsdeskundige en emeritus hoogleraar. Hij is vooral bekend als verdediger van een volwaardige, plantaardige voedingswijze.

Leven

Tom en Betty Campbell, de ouders van T. Colin Campbell, hadden een melkveebedrijf. Hij was de eerste in zijn familie die naar de universiteit ging, waar hij pre-veterinaire geneeskunde studeerde aan de Pennsylvania State University. Na het behalen van zijn bachelordiploma en tijdens zijn eerste jaar aan de diergeneeskundige school van de Universiteit van Georgia, ontving hij een telegram van professor Clive McCay, een bekende hoogleraar aan de Cornell University, die een studiebeurs en een onderzoeksmogelijkheid aanbood, die te goed was om af te wijzen. En zo voltooide hij zijn opleiding aan de Cornell University (M.S., Ph.D. in 1962) en MIT (Research Associate) in voeding, biochemie en toxicologie.

Zijn doctoraatsverhandeling ging over meer effectieve manieren om proteïnen te produceren. Dierlijke proteïne werd in die tijd gezien als van het grootste belang in de voeding.

Hij was actief in een project in de Filippijnen, dat oorspronkelijk als doel had om zoveel mogelijk dierlijk eiwit op te nemen in het voedingspatroon van kinderen. Maar zijn leven nam een wending, toen hij zich realiseerde dat de kinderen, die het meeste proteïne aten, ook de grootste kans hadden om leverkanker te ontwikkelen.

Tien jaar werkte hij aan de faculteit van de afdeling Biochemie en Voeding van Virginia Tech’s Department of Biochemistry and Nutrition, waarna hij in 1975 terugkeerde naar Cornell University. Daar bekleedde hij de leerstoel als de Jacob Gould Schurman Professor Emeritus van de Nutritional Biochemistry in de afdeling Nutritional Sciences.

Dr. Campbell ontving meer dan 70 subsidiejaren aan peerreviewde onderzoeksfinanciering (meestal van het NIH; National Institutes of Health). Hij zetelde in subsidiebeoordelingspanels van meerdere financieringsinstanties, heeft actief deelgenomen aan de ontwikkeling van nationaal (U.S.) en internationaal voedingsbeleid en schreef meer dan 300 onderzoeksdocumenten. Gedurende zijn hele carrière stelde hij vast dat er veel verkeerde informatie in omloop is over voeding en de gevolgen die deze heeft.

Om de bevindingen van zijn onderzoek samen te vatten en om terug te geven aan het publiek wiens leven wordt bedreigd door ongebreidelde desinformatie en speciale belangen, schreef Campbell The China Study: Startling Implications for Diet, Weight Loss and Long-term Health (Opzienbarende implicaties voor voedingswijze, gewichtsverlies en gezondheid op lange termijn), waarvan wereldwijd meer dan 2 miljoen exemplaren werden verkocht. Verschillende documentairefilms tonen dr. Campbell en zijn onderzoek. Hij blijft op feiten gebaseerde informatie over gezondheid en voeding delen wanneer hij de kans krijgt. Hij gaf honderden lezingen over de hele wereld en is de oprichter van het T. Colin Campbell Center for Nutrition Studies en het online Plant-Based Nutrition Certificate in samenwerking met eCornell.

Familie

T. Colin Campbell is gehuwd met Karen. Zij hebben vijf kinderen: Thomas (Tom), (gehuwd met Erin) de jongste, werkte als acteur. Nadat hij als coauteur meewerkte aan The China Study, studeerde hij voor arts. De andere kinderen zijn Nelson (gehuwd met Kim), die de leiding heeft over de organisatie PlantPure Wellness; LeAnne, Keith en Dan.

Publicaties (selectie)

 • Coauteur met W. J. Milne: Principles of Objective Testing in Chemistry (The Principles of objective testing series). Heinemann Educational Publishers, 1986. ISBN 0-435-64575-7.
 • Diet, Life-Style, and Mortality in China: A Study of the Characteristics of 65 Chinese Counties. Oxford University Press, 1990. ISBN 0-8014-2453-4.
 • Coauteur met zijn zoon, dr. Thomas M. Campbell: The China Study: The Most Comprehensive Study of Nutrition Ever Conducted and the Startling Implications for Diet, Weight Loss and Long-Term Health. BenBella Books, 2004. ISBN 1-932100-38-5.
 • Whole: Rethinking the Science of Nutrition, 2013. The New York Times bestseller. (paperback: ISBN 9781939529848 )
 • (met Howard Jacobson) The Low-Carb Fraud. BenBella Books, 2014. ISBN 9781940363097

Documentaires (selectie)

 • Forks Over Knives, 2011,
 • Eating You Alive,
 • Food Matters,
 • PlantPure Nation.

Citaat over T. Colin Campbell

“Everyone in the field of nutrition science stands on the shoulders of Dr. Campbell, who is one of the giants in the field.”
—Dr. Dean Ornish

(Iedereen op het gebied van voedingswetenschap staat op de schouders van dr. Campbell, die één van de reuzen op dit gebied is.)

Verwijzingen

 1. º https://books.google.com/books?id=8ElBAAAAYAAJ&q=Thomas+Colin+Campbell Biuret and Bicarbonate in the Rations of Ruminants – Their Influence on General Nitrogen Metabolism]

Bronnen

rel=nofollow