Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Studium Generale

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Studium Generale is een term uit de universitaire wereld.

In de middeleeuwen werd met Studium Generale een volwaardige universiteit bedoeld waar het onderwijs aan de vier traditionele faculteiten werd ingericht: artes, theologie, rechten en medicijnen. De artes liberales zoals gedoceerd aan de faculteit Artes bevatten zowel grammatica en retorica als logica en mathematica. De vakken van deze faculteit waren de basis voor de drie hogere faculteiten: theologie, rechten en medicijnen. Gezien de studie van de theologie aanvankelijk enkel in Parijs, Oxford en Cambridge werd toegelaten, waren deze drie universiteiten de eerste drie die de titel Studium Generale mochten voeren.

Studium Generale is ook heden ten dage de noemer waaronder veel Nederlandse universiteiten lezingen en cursussen organiseren met de bedoeling hun studenten ook onderwerpen buiten het eigen vakgebied aan te bieden. Deze universitaire bijdrage aan de algemene ontwikkeling is ook voor niet-studenten toegankelijk. Er zijn ook een aantal tijdschriften getiteld studium generale.

Aan de Hogeschool Gent, België, wordt sinds 2001 een studium generale ingericht met een specifiek karakter. Het wordt aangeboden als een soort interdisciplinaire post-graduate, maar studenten hoeven niet afgestudeerd te zijn om het te volgen.

Externe link

Beeld en geluid