Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Stoomlocomotief

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een stoomlocomotief is een locomotief die wordt aangedreven door een stoommachine, met als voornaamste onderdeel de vaak grote stoomketel.

In 1784 construeerde de Schot William Murdoch een proefmodel van een dergelijke locomotief, een machine die met flenswielen over rails liep en door middel van stoomtractie in staat was enige wagons te trekken.

De eerste commerciële treindienst met een stoomtrein nam een aanvang in 1825 in Engeland. Weldra werden op tal van plaatsen in Engeland en de VS spoorlijnen aangelegd.

Op 20 september 1839 reed de stoomlocomotief 'De Arend' van Amsterdam naar Haarlem. De toegestroomde mensen mochten niet meereizen, toen de trein zich om 13.30 in beweging zette, dat was voorbehouden aan een select gezelschap. Het publiek mocht vier dagen later instappen.