Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Stokerij Van der Schueren

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De likeur- en jeneverstokerij Van der Schueren is een van de laatste stokerijen van Aalst, gelegen in de Belgische provincie Oost-Vlaanderen. In de volksmond en op eigen etiketten wordt de stokerij vaak kortweg VdS genoemd naar de initialen van de oorspronkelijke familie Van der Schueren. Sinds 1928 bleef de stokerij steeds productief tot op heden. Naast een ruime reeks eigen producten produceert de stokerij voornamelijk sterke dranken en likeuren voor derden onder de vorm van private labels.

Geschiedenis

Joseph "Jef" Van der Schueren (Voorde, 27 november 1904 - Aalst, 13 februari 1984) begon als zoon van een landbouwersgezin al vroeg te experimenteren met alcohol die voortkwam van de granen op het land. Begin jaren twintig begon hij met het maken van likeuren zoals elixir en kloosterlikeur maar ook jenever en kon deze slijten bij de kennissen van zijn vader. In 1928 begon hij zijn eigen winkel in de Gentsestraat in Aalst na de overname van het likeurhuis Mertens. Hij handelde er in koloniale waren, conserven en zelfgemaakte likeuren en andere alcoholische dranken. Hier gingen de eerste flessen van zijn eigen gefabriceerde huismerk "VdS" over de toonbank. Kort nadien verhuist hij de stokerij naar de Korte Zoutstraat maar na de Tweede Wereldoorlog verhuist hij nog eens. Deze keer naar de Binnenstraat waar de stokerij bijna 70 jaar lang gevestigd zal blijven. Begin de jaren 1950 koopt Joseph enkele andere kleinere stokerijen over waaronder Distillerie St. Anne uit Aalst.

Zijn zoon Walter zet tijdens de jaren 1960 de zaak verder en maakt de dranken van Joseph verder en verfijnt ze. Naast het klassieke gamma introduceert hij ook enkele regionale blijvers zoals Faluintjesjenever -en koffie en Louis Paul Boonjenever. Walter vergroot ook het gamma aan geïmporteerde sterke dranken en wijnen en zet meer in op advertenties en reclame. Onder zijn beheer wordt ook stokerij De Ster uit Haaltert overgenomen. Walter had zelf geen opvolgers om zijn zaak verder te zetten en verkocht ze.

Sinds 2000 is de stokerij in handen van de familie Waterschoot. Huidig zaakvoerder Luc Waterschoot herintroduceerde onder meer Cockney's Gin (door overname van het Gentse Cockney's Distillery). In 2015 verhuisde hij de stokerij voor een derde maal. Stokerij VdS kreeg een vaste plaats in het industrieterrein "Wijngaardveld" te Aalst in de onmiddellijke buurt van waar vroeger de grote Distillerie et Malterie Le Lion d'Or terug te vinden was.

Producten

Onder het label VdS produceert het bedrijf voornamelijk genever of jenever zoals Oude Klare van Aelst, Faluintjesjenever en hopjenever maar ook Goeie Seeve. Daarnaast wordt er ook gin gemaakt, veelal voor derde partijen. Nog steeds zijn er ook de oude likeuren te vinden zoals Elixir VdS en parfait amour.

Hun producten zoals advocaat en krieken op jenever worden gemaakt volgens authentieke methode.

Externe links

rel=nofollow