Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Stichting masterplan duurzame visserij

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
rel=nofollow

De Stichting Masterplan Duurzame Visserij is een Nederlandse stichting die is gevestigd te Urk. Ze heeft als doelstelling aan te tonen dat een ecologisch en economisch duurzame visserij mogelijk is. Dit door toepassing van diverse innovaties op het gebied van onder andere; aandrijving & lijnenplan onderwater, visserijtechniek, energiegebruik, vervangende materialen zoals composiet, coating en verwerking aan boord.

Doelstelling

De stichting heeft als doelstelling aan te tonen dat een ecologisch en economisch duurzame visserij mogelijk is. Concreet wordt daarbij de volgende deelgebieden onderzocht:

  • Innovatie aandrijving & lijnenplan onderwater


Daarbij wordt onderzocht of een nieuw lijnenplan leidt tot reductie van brandstofverbruik. Het doel daarbij is 6.500 liter per visweek.


  • Innovatie visserijtechniek

Onderzoek of het onderzoekschip in staat is economisch en ecologisch rendabel te vissen met behulp van MSC gecertificeerde twinrigvisserij. 
Verder wordt twinrigpuls als nieuwe visserijmethode onderzocht.


  • Energiegebruik


Onderzoek naar verminderd energieverbruik en daaruit resulterende emissiereductie CO2 en andere schadelijke stoffen.


  • Materialen

Onderzoek naar de toepassing van materialen zoals composiet en coating.


  • Visverwerking aan boord


Onderzoek naar vergaande automatisering van de visverwerking aan boord van vissersschepen.

Onderzoek

Vanaf het jaar 2000 tot en met 2010 is de platvisvloot fors gesaneerd. Uit een studie van het LEI Wageningen UR in 2008 blijkt dat de sanering niet voldoende is gebleken om economisch rendabel te kunnen blijven vissen op een duurzame manier. Mede door hoge gasolieprijzen en lage visprijzen. Vanuit die situatie worden in 2010 tot 2012 haalbaarheidsonderzoeken gedaan naar het draagvlak voor transitie van de visserijvloot. Vanuit de onderzoeken is een business case ontwikkeld waarin de ontwikkeling van een onderzoekschip centraal staat. Dit pilotschip moest daarbij aantonen dat nieuwe en niet eerder in de visserij toegepaste concepten en processen leiden tot gewenste ecologische en economische duurzaamheid.

Europees Visserij Fonds en financiering

Een nieuwe onderzoeksfase is in 2013 van start gegaan met het door het Ministerie van Economische Zaken beschikbaar gestelde subsidiebedrag van 2 miljoen uit het Europees Visserij Fonds (EVF). Van dit bedrag is €1.550.000,- geoormerkt voor het toepassen van innovaties in de genoemde innovatiegebieden. De resterende €450.000,- konden worden gebruikt om de proceskosten van het project te dekken die voortvloeien uit o.a. de begeleiding door bestuur, adviseurs, technici en experts op het gebied van de toe te passen innovaties. Co-financiering vindt plaats door sponsoren, initiatiefnemers en de betrokken ondernemers.

Pilotschip

In 2015 is het pilotschip, de MDV 1 "Immanuel" in de vaart genomen en wordt gedurende drie jaren gemonitord en ingezet voor onderzoek en kennisdeling.

Externe links