Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Stephan Brenninkmeijer

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
rel=nofollow

Stephan Maria Brenninkmeijer (Doorwerth, 27 juni 1964) is een Nederlandse filmregisseur, -producent, filmeditor en scenarioschrijver.

Levensloop

Brenninkmeijer werd geboren op Kasteel Doorwerth[1] waar zijn ouders restaurateurs waren van het in het kasteel gevestigde restaurant Beaulieu. Hij bracht zijn latere jeugd door in Apeldoorn en werkte in die periode als operateur in meerdere bioscopen.[bron?]
Na de middelbare school studeerde hij in Heerlen informatica en volgde opleidingen bij Philips.

Van 1988 tot 1992 studeerde Brenninkmeijer aan de Nederlandse Film en Televisie Academie, richting regie fictie en montage. Nog voor de officiële introductie van het non-lineaire editingsysteem Avid in Nederland monteerde hij op een demonstratiemodel hiervan zijn afstudeerfilm Rerun (1992). Deze werd door de VARA aangekocht en uitgezonden.

In 1992-1993 monteerde Brenninkmeijer het leeuwendeel van de serie Pleidooi. De serie ontving meerdere prijzen waaronder het Gouden Kalf voor beste televisiedrama en de Zilveren Nipkowschijf. In 1994 kreeg hij als regisseur zijn eerste opdracht: de serie 12 steden, 13 ongelukken.

Na een aantal jaren voor televisie gewerkt te hebben op series als Voor hete vuren, Westenwind, Blauw blauw, 't Zal je gebeuren... en Echt waar, schreef en regisseerde Brenninkmeijer in 2000 de telefilm De Stilte van het Naderen. Deze won op het ICVM festival in Atlanta de Golden Crown Award voor beste internationale film.

In 2002 schreef, produceerde en regisseerde Brenninkmeijer de bioscoopfilm Swingers. De film kreeg met 1696 bezoekers een kleine bioscoopuitbreng in Nederland en België maar werd later door meer belangstelling uit het buitenland internationaal verkocht. Zo trok de film op de Duitse televisiezender ZDF bijna 3 miljoen kijkers.[2]

In 2007 produceerde en regisseerde Brenninkmeijer voor de opening van de Betuweroute gemaakte The Italian Connection.

In 2011 schreef, produceerde en regisseerde Brenninkmeijer de psychologische thriller Caged.

In 2012 deed Brenninkmeijer en zijn team mee aan de Entertainment Experience, een user-generated film project van Paul Verhoeven. Brenninkmeijer wist met zijn team uiteindelijk vier van de acht delen te winnen.[3] De gecombineerde delen van het team leverde een speelfilm op getiteld Lotgenoten, die een officiële bioscooprelease kreeg.[4] De film werd op 20 maart 2013 uitgebracht op DVD en Video-on-demand door Benelux Film Distributors.

Vanaf 2014 traint Brenninkmeijer jong talent door middel van het maken van korte films voor het 48 Hour Film Project. Zo wint hij met zijn korte film Resolve bij de editie Eindhoven in 2017, de prijs van beste film, regie, acteur en ensemble.

Filmografie

Speelfilm

Jaar Film Regisseur Producent Editor Notities
2019 The knock on the door Ja Ja Ja Ja Ja Ja Kortfilm gedraaid voor het 48 Hour Film Project, Utrecht. Prijs voor beste actrice.
2019 Gelukkig hebben we de Making of nog Ja Ja Ja Ja Ja Ja Kortfilm gedraaid voor het 48 Hour Film Project, Rotterdam.
2018 Sh!ft Ja Ja Kortfilm in opdracht van Hewlett-Packard. Première tijdens het Filmfestival van Cannes.
2017 Resolve Ja Ja Ja Ja Kortfilm gedraaid voor het 48 Hour Film Project, Eindhoven. Prijs voor beste film, regisseur, acteur en ensemble.
2017 Love you daddy Ja Ja Ja Ja Ja Ja Kortfilm gedraaid voor het 48 Hour Film Project, Rotterdam. Prijs voor beste montage.
2014 Alles is grijs Ja Ja Ja Ja Ja Ja Kortfilm gedraaid voor het 48 Hour Film Project, Amsterdam.
2012 Lotgenoten Ja Ja Ja Ja Ja Ja User-generated film van de Entertainment Experience.
2011 Caged Ja Ja Ja Ja Ja Ja
2009 Great Kills Road Ja Ja Regie: Tjebbo Penning
2007 The Italian Connection Ja Ja Ja Ja Ja Ja Film onderdeel opening Betuweroute.
2003 Swingers Ja Ja Ja Ja Ja Ja
2001 De Stilte van het Naderen Ja Ja Ja Ja Telefilm (EO), Golden Crown Award 2001 op het ICVM Festival in Atlanta (U.S.A.).
1996 Tasten in het duister Ja Ja Ja Ja Televisieserie in 5 delen en als speelfilm.

Tv-series

Jaar Film Regisseur Producent Editor Notities
2004 De Band Ja Ja Regie: Frank Ketelaar
2003 Bon bini beach Ja Ja
2000 Westenwind Ja Ja Ja Ja Won de Televisierring 2000
1999 Toscane Ja Ja Regie: Frank Ketelaar
1999 Echt waar Ja Ja Ja Ja
1999 Blauw blauw Ja Ja
1998 't Zal je gebeuren... Ja Ja Ja Ja
1994
1998
12 steden, 13 ongelukken Ja Ja Ja Ja
1993 Pleidooi Ja Ja Regie: Mike van Diem, Maarten Treurniet, Willem van de Sande Bakhuyzen
Won het Gouden Kalf en Zilveren Nipkowschijf voor beste Televisiedrama

Externe links

Referenties

  1. º Officiële website Stephan Brenninkmeijer
  2. º (de) Jahrbuch Programmchronik, ZDF, 2007
  3. º [1] Utrechters weer winnaars Verhoeven-project
  4. º Lotgenoten Filmtotaal
rel=nofollow