Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Stam (plant)

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Stam van een Metasequoia glyptostroboides

De stam is het middengedeelte van een boom of plant; hij wordt gedragen door de wortels en draagt zelf de kroon.

De stam heeft verschillende eigenschappen. Zo moet hij stevigheid bieden die zelfs voldoende is bij sterke wind. Ook moeten voedingsstoffen en water tussen de wortels en bladeren door de stam worden getransporteerd. Bij sommige bomen, zoals de mammoetboom, kan de bast van de stam zelfs tegen bosbrand bescherming bieden.

Evolutionair lijkt het waarschijnlijk dat de stam is ontwikkeld omdat de hoogste plant het meeste zonlicht kon vangen.

De stam wordt omgeven door een soort opperhuid, de bast, die de boom bescherming biedt, en die vaak sterk verschilt tussen de boven- en de onderkant van de stam.

De stam van een boom is de belangrijkste grondstof voor de winning van hout. Sommige stammen vertonen draaigroei, waardoor ze alleen nog maar geschikt zijn voor brandhout.

Wikimedia Commons  Vrije mediabestanden over Tree trunks op Wikimedia Commons