Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Sravanabelagola

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Sravanabelagola (3500 inwoners, letterlijk: de monnik op de heuveltop) is een stadje in de Indiase deelstaat Karnataka, ongeveer 120 kilometer ten westen van Bangalore en een 80-tal kilometer ten noordoosten van Mysore. De plaats is vooral bekend voor het standbeeld van Sri Gomatheswara, de zoon van de eerste verlichte wijze (Tirthankara) van het Jaïnisme. In de volksmond is Sri Gomatheswara ook bekend als de Heer Bahubali.

Het standbeeld staat op de top van een rotsheuvel (Vindhyagiri, Indragiri of Per-kalbappu genoemd) op 1020 meter boven zeeniveau en is te bereiken via 614 trappen. Met een hoogte van 17,88 meter is dit het grootste vrijstaande monolitische standbeeld ter wereld. Het werd gesculpteerd door Aristanemi tussen de jaren 978 en 993 en opgericht door Chavundaraya, een militaire commandant onder koning Rachamalla van de Gangadynastie. Het standbeeld bestaat uit het graniet van de heuvel waarop het zich bevindt.

Om de twaalf jaar vindt hier het Maha Masthaka Abhishekafestival plaats (wat zoveel betekent als hoofdzalvende ceremonie). Het aantal bezoekers kan oplopen tot meer dan een miljoen. Tijdens het festival giet men grote hoeveelheden melk, honing en kruiden over het standbeeld, waarna dit wordt uitgedeeld aan de gelovigen. Het laatste festival vond plaats in 2006. [1]

Bronvermelding

Bronnen, noten en/of referenties:

rel=nofollow
rel=nofollow

Externe link