Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Spreektaal

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Spreektaal is een vorm van informeel taalgebruik, en is het tegenovergestelde van schrijftaal (zoals het Standaardnederlands). Vaak bevat spreektaal ook enkele dialectwoorden, woorden uit een sociolect of uitingen die bij een bepaalde streek horen (regiolect). De spreektaal in Nederland, België en Suriname vertoont vele onderlinge verschillen.

Zo spreekt men in Vlaanderen en Suriname de w op z'n Engels uit (bilabiaal, met beide lippen), terwijl in Nederland de w dichter bij de v ligt (labiodentaal, met tanden op de lip). Nog gemakkelijker zijn de verschillen in klinkeruitspraak te onderkennen. Dit geldt sterk voor de /a/, die in sommige streken als een ò, in andere juist als een è klinkt, met daartussenin vele varianten.

Ook het woordgebruik in spreektaal is anders dan dat in de geschreven taal. Bijvoorbeeld: het woord sedert wordt vooral gebruikt in schrijftaal, in de spreektaal zegt men over het algemeen sinds.

Voorbeeld

Nederland

Een voorbeeld van Nederlandse spreektaal:

  • Hé sufkont, waarom be-j't aan't reparere, as je weet da-je n'et toch later weer gaat slope?

Vlaanderen

Een voorbeeld van Vlaamse spreektaal:

  • É, denkde gij dà kik nen onnozelaar zèn of wà, ik ga de polies/polisie/flikke verwittige!
  • Gij moe nie denke da gij daar zomaar vanaf komt mee ouwen stomme kop

Zie ook