Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Specialiteitsbeginsel (Nederlands bestuurrecht)

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het specialiteitsbeginsel is een beginsel in het Nederlandse bestuursrecht dat in de kern inhoudt dat een bestuursorgaan, wanneer het bij het nemen van een besluit belangen mag afwegen, alleen die algemene belangen en belangen van derden in de belangenafweging mag betrekken die in directe relatie staan tot of direct voortvloeien uit het wettelijke voorschrift dat ten grondslag ligt aan de bevoegdheid. Het beginsel wordt afgeleid uit artikel 4, eerste lid, van hoofdstuk 3 van de Algemene wet bestuursrecht (Awb) en is gericht op het beperken van de omvang van de belangenafweging, voor zover het om algemene belangen en belangen van derden gaat. Die belangen moeten te herleiden zijn tot een bevoegdheidsnorm (ofwel 'doelrelevant' zijn). Gaat het echter om de belangen van degene tot wie het besluit is gericht (zoals de aanvrager), dan geldt die beperking niet. De belangen van die persoon moeten immers altijd worden meegenomen.

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties
rel=nofollow
  • LFS Bestuursrecht Entreeboek, mr. dr. F.T. Groenewegen en mr.dr. A.P. Klap
rel=nofollow
rel=nofollow