Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Sledehondensport

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Sledehondensport is een sport waarbij simpelweg honden voor een slee rennen. Meestal wordt in Nederland met karren getraind, Maar in de winter gaan de mushers (menners) soms heel europa door met de sledehonden om aan sledehondenwedstrijden mee te doen.

Geschiedenis

De sledehondensport is ontstaan in Noord Amerika. De Eskimo’s en indianen zijn voor hun vervoer lange tijd (vooral tijdens de lange winters) aangewezen geweest op honden. Een voorbeeld van een nuttige tocht, die later als wedstrijd is omgetoverd, is de zogenaamde Seremrace van Anchorage naar Nome in Alaska. In 1925 werden door deze tocht de levens van vele mensen gered, doordat een sledehonden span het serum tegen difterie bracht, omdat andere wijzen van vervoer niet mogelijk waren. Later werd deze tocht omgezet in de bekende Iditarod Trail Race, die nog elk jaar wordt gelopen van Anchorage naar Nome over een afstand van 1600 Km. Iedereen kent wel de Walt Disney tekenfilm Balto die dit verhaal verteld.

Sledehondensport in Nederland

Zoals iedere Nederlander weet, valt er ’s winters hier weinig tot geen sneeuw. Toch zijn er in Nederland ongeveer 200 sledehonden teams actief. Hier wordt getraind met karren. Dit zijn speciale karren die meestal zelf gebouwd worden, maar ook in de handel verkrijgbaar zijn. Het enige verschil met een slee, is dat er in plaats van zogenaamde runners, wielen onder zitten en iets zwaarder maar beter bestuurbaar zijn. In het begin van het seizoen worden er ook enkele karrenwedstrijden gehouden. Dit is vooral om de mushers (menners) te laten zien of ze met hun trainingen op de goede weg zijn, of bijvoorbeeld jonge honden de stress goed aan kunnen. Van januari tot en met maart zijn er veel Nederlands teams in de sneeuw te vinden door heel Europa. Examens en diploma’s zijn er in deze sport niet, deze sport voer je buiten de wedstrijden om ook alleen met je eigen team uit. Soms komen collega mushers samen trainen om het passeren te oefenen.

Vrijstelling Sledehondensport

In Nederland mogen honden niet worden gebruikt als trekhond. Dat is vastgelegd in de Gezondheids- en welzijnswet voor dieren (Gwwd). Deze wet verbiedt elke activiteit waarbij een hond wordt ingezet om op het land of in het water een kar, slee, boot of een ander voorwerp, dier of mens voort te trekken. Beoefent u de sledehondensport met één of meer van de hieronder genoemde hondenrassen (met stamboom) Dan geldt een vrijstelling en kunt u zonder ontheffing uw sport beoefenen:

Alaskan Malamute
Eskimohond
Groenlandse hond
Samojeed
Siberian husky

Inmiddels is er een aanvulling gekomen in deze vrijstelling en wet zodat een hond die niet valt onder de genoemde 5 erkende rassen de mogelijkheid hebben om een ontheffing aan te vragen bij het RVU (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland ) Deze ontheffing is tot stand gekomen vanuit het Ministerie van Economische zaken er zijn honden special gefokt voor de sledehondensport die geen stamboom hebben deze hebben een verzamel naam Alaskan Husky.

Wedstrijd Klasse

Er is verschil in aantal honden en de afstanden. En er is ook verschil in afstanden tussen bijvoorbeeld sprintwedstrijden en middistance wedstrijden. Bij pulka moet de honden weer een bepaald gewicht trekken. Dat wordt gewogen op de wedstrijd.

klasse aantal honden afkorting
skijoring 1 hond skijoring
pulka 1 hond pulka
Steppen 1 of 2 D klasse
slee/kar 4 honden C klasse
slee/kar 6 honden B klasse
slee/kar 8 honden A klasse
slee/kar 8 en meer O klasse

Nederlandse successen in de sledehondensport.

2010: Roderick Glastra Wereldkampioen in Oberwiesenthal, Duitsland

2009: Roderick Glastra Wereldkampioen in Werfenweng, Oostenrijk

Bronvermelding

Bronnen, noten en/of referenties:

rel=nofollow
rel=nofollow