Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Significa

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Significa (significs) is een filosofische en taalkundige benadering ontwikkeld door Lady Victoria Welby (1837-1912), een Britse filosofe en taalkundige. Haar werk in de late 19e en vroege 20e eeuw was gericht op de studie van betekenis en symboliek in taal, en ze trachtte een systematische benadering te ontwikkelen om deze concepten te begrijpen.

Semantische filosofie

Lady Welby was geïnteresseerd in semantiek, de studie van betekenis in taal. Ze probeerde een filosofie te ontwikkelen die zich richtte op de aard van betekenis en symboliek, en hoe deze van invloed zijn op menselijke communicatie.

Symbolisme en betekenis

Significa benadrukte het belang van symboliek en betekenis in taal, en Welby stelde voor dat betekenis niet alleen in woorden ligt, maar ook in symbolen en gebaren die worden gebruikt om ideeën over te brengen.

Context en relatie

Een ander belangrijk aspect van significa was het idee dat betekenis afhankelijk is van context en relaties. Welby benadrukte de rol van context en de interacties tussen woorden en symbolen bij het bepalen van hun betekenis.

Invloed op semiotiek

Lady Victoria Welby’s werk wordt beschouwd als een vroege bijdrage aan de studie van semiotiek, die later werd ontwikkeld door denkers als Charles Sanders Peirce en Ferdinand de Saussure. Semiotiek is de studie van tekens en symbolen en hun rol in communicatie.

rel=nofollow