Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Samuele Bacchiocchi

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Dr. Samuele Bacchiocchi (Rome, 20 januari 1939 – Berrien Springs, Michigan, 20 december 2008) was een Italo-Amerikaans zevendedagsadventist, theoloog en auteur.

Leven

Bacchiocchi werd geboren op 20 januari in Rome. Hij studeerde in Engeland aan het Newbold College, waar hij een Bachelor of Arts (B.A.) graad in de theologie behaalde. In de Verenigde Staten van Amerika behaalde hij de Master of Arts (M.A.) en Bachelor of Divinity (B.D.) graden aan de Andrews University Theological Seminary, Michigan.

Hij trouwde op 21 december 1961 op de campus met Anna Maria Zeferina Gandin.[1] Ze kregen na verloop van tijd drie kinderen: Loretta, Daniele and Gianluca; en vijf kleinkinderen: Christiano, Lauren, Isabella, Gianna, and Enzo.

Vanaf 1964 ging hij met Anna naar Kuyera in Ethiopië, waar hij vijf jaar „Bijbel en Geschiedenis” onderwees.

In 1969 ging hij terug naar zijn geboortestad, om er aan de Pauselijke Gregoriaanse Universiteit te gaan studeren. Hij was er de eerste niet-katholiek die na meer dan 450 jaar toegelaten werd. Hij werkte er de volgende vijf jaar aan een doctoraat in de Kerkgeschiedenis. Hij kreeg er een academische onderscheiding voor zijn werk From Sabbath to Sunday („van de sabbat naar zondag”), en kreeg een gouden medaille van paus Paulus VI.

Daarna werd Bacchiocchi uitgenodigd om terug naar Amerika te komen om vanaf 1974 te doceren aan de Andrews University in Berrien Springs, Michigan. Hij was er 26 jaar professor in de theologie en kerkgeschiedenis. In juli 2000 ging hij op pensioen.

Ook na zijn pensionering bleef Bacchiochi boeken schrijven en lezingen houden. Deze gaf hij ook op cd’s of dvd’s uit. Hij was de hoofdauteur van een e-mail-newsletter, genaamd Endtime Issues.[2]

Met zijn gezondheid ging het echter achteruit.

In mei 2007 maakte hij bekend dat hij leed aan long- en darmkanker.[3] Op 20 december 2008, de dag voor zijn 47e huwelijksverjaardag, overleed hij aan leverkanker.

Invloed

In 1977 publiceerde Bacchiocchi zijn werk From Sabbath to Sunday, waarin de historische verschuiving van de (zevende-dag-)sabbat naar de zondag in de vroege christelijke kerk wordt beschreven, met de sociale, heidense en politieke factoren die een invloed hierop hadden. Het boek werd niet alleen binnen de geloofsgemeenschap van de zevendedagsadventisten, maar ook ver daarbuiten in wetenschappelijke kringen opgemerkt. Voor de uitgave van dit werk legden zevendedagsadventisten de nadruk op de rol van ofwel de paus, of van keizer Constantijn I, bij het invoeren van de zondag in plaats van de sabbat. Constantijns wet verklaarde de zondag tot rustdag voor iedereen die niet in de landbouw werkte. Na de uitgave van dit werk, gingen adventisten de verschuiving van sabbat naar zondag als een geleidelijk proces bezien.

Wegens zijn werken over de sabbat had Bacchiocchi ook invloed op andere groepen die de sabbat onderhouden, zoals de Church of God (Seventh Day), de Worldwide Church of God (en vertakkingen), en anderen. Na het uiteenvallen van de Worldwide Church of God werd hij wegens zijn research vaak gecontacteerd door voormalige leden van deze kerk en de ervan afgesplitste groepen.[4]

Zienswijzen

Bacchiocchi ondersteunde abstinentie van alcohol, conservatieve kleding en het vermijden van rockmuziek. Hij was een erkende autoriteit over de sabbat.

In een newsletter zette hij zijn hypothese uiteen over de antichrist. Volgens een traditionele protestantse uitleg die in de adventistische kerk wordt gevolgd, is het pausdom de antichrist, maar Bacchiocchi breidde dit uit zodat ook de islam tot de antichrist werd gerekend.[5] Hij liet weten dat hij als gevolg hiervan veel „hate mail” kreeg.[6]

Verdenking

Een aantal van zijn geloofsgenoten vonden het onbegrijpelijk dat Bacchiocchi aan de Pauselijke Gregoriaanse Universiteit te midden van jezuïeten ging studeren, en verdachten hem ervan, een agent van de jezuïeten te zijn. De beschuldiging werd aangewakkerd door de samenzweringstheoreticus Alberto Rivera, een anti-katholiek activist die beweerde zelf vroeger een jezuïet te zijn geweest.[7]

Publicaties

Via de website en uitgeverij Biblical Perspectives waren 16 boeken van Bacchiocchi verkrijgbaar,[8] en een boek door Graeme Bradford. Gewoonlijk konden per boek een vier- of vijftal hoofdstukken gratis op de website worden gelezen.

Lijst van boeken
Over de sabbat
Andere thema’s
Endtime Issues
  • Dr. Bacchiocchi was de hoofdauteur van de e-mail-newsletter Endtime Issues
Werk van andere auteurs

Weblinks

Verwijzingen

rel=nofollow
 
rel=nofollow