Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Rosa Marinower

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Rosa Marinower (Borgerhout ca. 1917 - Auschwitz ca. 1942) was een Joods/Belgisch slachtoffer van de holocaust.[1] Rosa Marinower was een tante van politicus Claude Marinower.[2]

Levensloop

Rosa was getrouwd met Isak Wolf, een diamantkliever. Het paar had twee kinderen, Renée en Nathan.[3]

Tweede Wereldoorlog

Isak verrichte vanaf mei 1942 dwangarbeid in Noord-Frankrijk.

Rosa Marinower en haar 2 kinderen werden in de nacht van 15 op 16 augustus 1942 gearresteerd in de Kroonstraat 189 bij de eerste grote razzia tegen de Joodse bevolking. Ze overleden alledrie in Auschwitz.

845 Joden komen op 16 augustus 1942 aan in de Dossinkazerne. 704 Joden worden op 18 augustus gedeporteerd naar het concentratiekamp van Auschwitz.

Nagedachtenis

De Marinowers worden herdacht met de eerste stolpersteine die in Antwerpen werd geplaatst.[4][5]

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties