Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Rode Brigades

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Rode Brigades (Brigate Rosse) was een Italiaanse extreem-linkse terroristische organisatie die in 1970 door enkele studenten opgericht werd. De aankondiging van deze organisatie werd gemeld in de uitgave van 'Proletarisch links' van 20 oktober 1970. Deze organisatie opereerde vanuit verschillende Italiaanse steden.

Terreuracties

Aldo Moro tijdens zijn ontvoering.

In 1978 werd Aldo Moro, destijds voorzitter van de Democrazia Cristiana en voormalig eerste minister van Italië, door de Rode Brigades ontvoerd. De Rode Brigades eisten de vrijlating van 13 van hun leden die door de politie gevangen gehouden werden. Tijdens de laatste dagen van de gijzeling lieten de Rode Brigades aan leden van diens familie weten steeds categoriek in te gaan op de eisen, ondanks de emotionele smeekbeden van onder meer de toenmalige paus Paulus VI. 55 dagen na zijn ontvoering, werd Aldo Moro vermoord teruggevonden in een Renault 4.

In 1984 eisten de Rode Brigades de verantwoordelijkheid op voor de moord op Leamon Hunt, de Amerikaanse commandant van de Sinai Multinational Force and Observer Group (MFO), een VN-organisatie die toezicht hield op de naleving van het vredesakkoord tussen Egypte en Israël.

Midden jaren '80 waren de meeste leidinggevende leden van de Rode Brigades gearresteerd.

In februari 1986 vermoordde de afsplitsing van de Rode Brigades, BR-PCC, de voormalige burgemeester van Florence en probeerde de adviseur van premier Bettino Craxi te vermoorden. In maart 1987, vermoordde een andere tak, BR-UCC, generaal Licio Giorgieri in Rome. Op 16 april 1988 vermoordde de BR-PCC de Italiaanse senator Roberto Ruffilli.

Eind jaren '90 en begin jaren 2000 was er sprake van de Nieuwe Rode Brigades toen deze de moord op twee regeringsadviseurs (Massimo D'Antona en Marco Biagi) opeisten. De regeringsadviseurs wensten hervormingen door te voeren om de arbeidsmarkt flexibeler te maken.

Externe link

1978: Italy mourns murdered statesman 1px.pngWikimedia Commons  Zie ook de categorie met mediabestanden in verband met Red Brigades op Wikimedia Commons.