Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Ringsteken

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Ringsteken of ringrijden is een folkloristische traditie die in Zeeland en verder ook wel in West-Friesland, Texel, Friesland op de Veluwe, Duitsland en Denemarken gehouden wordt. Het ringsteken kan op verschillende manieren beoefend worden. In de Zeeuwse variant zijn de ringstekers gezeten op een paard en wordt ringsteken vooral als serieuze sport beoefend. In West Friesland zijn de deelnemers gezeten op een karretje dat gespannen is achter het paard. Naast de bestuurders van de kar zit degene die de ringsteeklans vasthoud en de ringen steekt. Deze vorm van ringsteken is meer gericht op het folkloristische aspect. Het ringsteken is enige eeuwen geleden ontstaan als spel op jaarmarkten, waar alle boeren zich verzamelden. Tegenwoordig worden er vaak speciale evenementen voor georganiseerd of wordt het ringsteken op Koninginnedag uitgevoerd. Vaak gaat het met veel folkloristische trivia, zoals huifkarren en klederdrachten, gepaard. Enkele ringsteekwedstrijden (bijvoorbeeld de Middelburgse) slagen erin veel toeristische belangstelling te trekken.

Zeeuwse variant

De deelnemers zijn traditioneel boeren uit de streek waar het evenement gehouden wordt. Het is een spel waarbij de deelnemer, gezeten op een paard (bij voorkeur een boerenwerkpaard) in galop door de ringbaan rijdt en probeert een lans die hij in de hand heeft door een ring te steken die is opgehangen harverwege de ringbaan, hangend aan een ijzeren bus. De wedstrijdring heeft een doorsnede van 38 mm. Wanneer op het einde van de dag meerdere deelnemers een even groot aantal gering gestoken heeft start een volgende fase van de wedstrijd; het zogenaamde kampen. Hierbij wordt de wedstrijdring telkens een stap verkleind en wie de ring mist valt af.

Overige varianten

In Ouderkerk aan de Amstel bestaat sinds enkele jaren de traditie van het ringsteken vanuit auto's.

Een variant van ringsteken is tonnetje steken.

Externe links